par vopsit par vopsit

Cum sa protejezi si sa mentii culoarea parului vopsit: sfaturi si produse

Vopsirea parului a devenit o practica obisnuita pentru multi dintre noi. Apelam la aceasta schimbare atunci cand ne dorim un look diferit sau cand vrem sa ascundem firele albe crescute. Indiferent ca ai deja parul vopsit ori simti ca este momentul oportun pentru o nouă nuanta, este necesar sa faci o serie de modificări in ritualul de ingrijire a podoabei capilare, atat inainte, cat si dupa procesul de colorare. Descopera in cele ce urmează cum poti prelungi durata si intensitatea culorii, pe ce criterii sa te bazezi atunci cand alegi vopseaua de par, precum si care sunt produsele necesare pentru o rutina de ingrijire completa.

Cuprins:


De ce se estompeaza culoarea parului vopsit

Estomparea graduala a intensitatii nuantei parului colorat este un lucru cat se poate de natural. Ritmul in care se desfasoara acest proces este influentat de o serie de factori, respectiv compozitia chimica a vopselei, culoarea propriu-zisa, caracteristicile individuale ale firului de par, obiceiurile de ingrijire si actiunea factorilor externi. 

Tipul vopselei de par

In primul rand, vopseaua de par permanenta are cea mai extinsa perioada de rezistenta, aceasta fiind cuprinsa, de obicei, intre sase si zece saptamani, inainte de a avea nevoie de o reimprospatare. Acest lucru se datoreaza faptului ca in compozitia ei se regasesc doua substante chimice puternice care actioneaza la nivelul structurii firului de par. Amoniacul creste nivelul pH-ului parului, deschide cuticula si ii permite peroxidului de hidrogen sa patrunda in cortexul firului (inima firului de par). La randul sau, aceasta substanta oxideaza melanina, o face incolora, permitand noilor pigmenti de culoare sa se depuna si sa se fixeze in structura firului. Astfel se obtine nuanta dorita.


Vopseaua demipermanenta iti ofera culoarea pe care ti-o doresti pentru un interval de timp cuprins intre patru si sase saptamani (sau pana la 24 de spalari). Perioada este mai redusa in acest caz, pentru ca si procesul de vopsire al parului este diferit - cuticula se deschide foarte putin, o mica parte din pigmentii din vopsea patrunde in cortex,  insa in cea mai mare parte doar se ataseaza de suprafata firului de par. Asadar, cu fiecare spalare, nuanta podoabei capilare se va estompa treptat. 


Vopseaua semipermanenta are un efect de scurta durata, rezista doar intre zece si douazeci de spalari. Datorita faptului ca in formula sa nu se regasesc substante precum amoniacul sau peroxidul de hidrogen, cuticula firului nu se deschide in timpul procesului de colorare, iar pigmentii se ataseaza doar de suprafata firului de par. Astfel, acest tip de colorare este bland cu parul.

Culoarea propriu-zisa

De asemenea, anumite culori sunt mai greu sau mai usor de intretinut fata de celelalte. In general, cele mai multe vopsele din familia de culoare “rosu” si cele care au in compozitie acest pigment tind sa isi piarda din stralucire si vitalitate mai repede. Acest lucru se intampla pentru ca moleculele care alcatuiesc pigmentul sunt mai mari si nu pot patrunde la fel de adanc in cortex precum pigmenții din celelalte familii de culori. 


In schimb, nuantele mai inchise, precum negru profund, saten inchis ori ciocolatiu, tind sa isi pastreze intensitatea pentru mai mult timp, intrucat pigmentii pot patrunde mai adanc in structura firului, iar culoarea se fixeaza mai bine in par. 


Atunci cand hairstilistul tau foloseste anumite tehnici pentru decolorare, parul vopsit suvite sau balayage nu revine la culoarea naturala, odata ce vopseaua incepe sa se estompeze. In schimb, acesta devine mai poros, isi pierde din stralucire si elasticitate, fiind mai predispus la deteriorare si rupere. In cazul nuantelor de blond, tonurile de galben si portocaliu devin vizibile in timp, din pricina decolorarii pigmentului de culoare. 

Factori comuni care grabesc estomparea culorii

In plus, urmatorii factori au tendinta de a grabi procesul de estompare a culorii:

  • razele UV - patrund adanc in structura firului si slabesc legaturile chimice ale pigmentilor din par. Culorile deschise, in special blondul ori parul vopsit gri, sunt mai vulnerabile la decolorare
  • spalarea frecventă a parului - de fiecare data cand iti speli parul, o cantitate semnificativa de pigment se pierde; mai mult, acest efect este amplificat de utilizarea apei calde, care deschide cuticula firului de par
  • apa dura - apa cu un continut ridicat de minerale poate afecta culoarea parului. Metalele din apa patrund in interiorul firului la fiecare spalare si se acumuleaza in interiorul fibrei capilare, rezultand un fir poros;
  • caldura excesiva - folosirea frecventa a aparatelor de coafat pe baza de caldura, precum uscatorul de par, placa de intins ori ondulatorul poate deteriora semnificativ structura parului si accelereaza estomparea nuantei. De asemenea, temperaturile ridicate slabesc legaturile chimice ale pigmentilor, modifica structura cheratinei, iar parul devine mai poros si mai predispus la pierderea culorii
  • apa sarata si clorurata - substantele chimice din clor si apa sarata deshidrateaza parul si ii afecteaza cuticula. Efectele sunt mai vizibile in cazul parului vopsit blond, care, din pricina apei clorurate, poate capata o nuanta verzuie;
  • starea generala a parului - inainte de vopsirea parului, trebuie sa ai in vedere faptul ca starea generala de sanatate a fibrei capilare influenteaza rezultatul final al colorarii; daca acesta este deteriorat, uscat, casant ori poros, absoarbe mai multa vopsea, dar tinde sa o piarda mai repede

7 sfaturi pentru a proteja si mentine culoarea parului vopsit


Parul vopsit ombre, balayage, suvite ori in orice combinatie de culori iti doresti poate arata spectaculos in fiecare zi, daca primeste ingrijirea speciala de care are nevoie. Chiar daca pare o sarcina greu de indeplinit, exista cateva metode prin care podoaba capilara isi poate pastra stralucirea si vitalitatea.

Asteapta cateva zile pana sa iti speli parul vopsit

Indiferent daca ai ales o vopsea fara amoniac ori una semipermanenta, in timpul procesului de colorare, cuticula firului de par se deschide pentru a primi pigmentul artificial. Prin urmare, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru podoaba capilara este sa astepti doua-trei zile dupa ce l-ai vopsit. Astfel, cuticula are destul timp sa se inchida complet. 

Spala parul cu apa calduta

Cand iti speli parul cu apa fierbinte, cuticula se poate deschide mai repede, pigmentii de culoare se pierd, iar parului vopsit gri sau in nuanta dorita se estompeaza mai repede. In schimb, foloseste intotdeauna apa calduta atunci cand iti samponezi parul si, la final, clateste-l cu apa rece - inchide cuticula si sigileaza culoarea. 

Spala parul vopsit mai rar

Daca ai tendinta sa iti speli parul vopsit blond ori saten cat mai des, este posibil sa ii faci o defavoare. Incearca sa cresti perioada dintre samponari pana la trei zile, iar de fiecare data cand simti nevoia de o reimprospatare, foloseste un sampon uscat la radacini.

Foloseste un sampon pentru par vopsit

Parul colorat are nevoie de produse special formulate, care ajuta la mentinerea pigmentului in interiorul firului. Asadar, include in rutina de ingrijire un sampon pentru par vopsit fara sulfati, a carui formula blanda indeparteaza murdaria si impuritatile acumulate la radacina. Mai mult, alege un sampon profesional pentru par vopsit cu un pH scazut pentru a inchide cuticula dupa colorare si a mentine pigmentii in interior. 

Alege produse hidratante pentru par vopsit

In timpul proceselor chimice, structura interna a firului de par sufera anumite modificari, care il fac mai predispus la deshidratare si uscare. Asadar, podoaba capilara nevoie de un plus de hidratare zilnica, lucru posibil cu ajutorul produselor complementare de ingrijire intens hranitoare. Dupa fiecare spalare, inlatura excesul de apa cu un prosop curat din microfibra si aplica o cantitate potriva de balsam bogat in nutrienti, fara silicon sau coloranti artificiali. Desigur, poti include o masca pe baza de ingrediente speciale precum cheratina, utila pentru reconstructia si fortificarea firului de par, uleiuri esentiale, asemenea celui de jojoba ori cocos pentru hidratare intensa si stralucire, dar si vitamine si antioxidanti, ideale in protectia impotriva factorilor de mediu. 

Limiteaza folosirea aparatelor de coafat pe baza de caldura

Cel mai eficient si rapid mod prin care iti poti coafa parul este prin intermediul aparatelor de stilizat pe baza de caldura. Poti obtine, in doar cateva minute, bucle lejere si naturale ori iti poti usca in doar cateva minute podoaba capilara. Insa, caldura excesiva poate afecta drastic intensitatea culorii. Asadar, incearca sa folosesti aparatele de styling cat mai rar si lasa parul sa se usuce natural de cate ori poti. In momentele in care nu poti renunta la aceste instrumente de coafat, seteaza temperatura la cel mai jos nivel si aplica un spray cu protectie termica. 

Protejeaza parul de soare in fiecare sezon

Cu siguranta, vara vrei sa te bucuri razele de soare, de temperaturile in crestere si sa-ti petreci cat mai mult timp afara. Cu toate acestea, parul vopsit nu iti va multumi pentru aceasta aventura. Din contra, razele ultraviolete pot patrunde in cuticula firului si pot grabi procesul de estompare al culorii. De fiecare data cand trebuie sa stai pentru mai mult timp afara, aplica un produs cu SPF, eficient in protejarea podoabei capilare de radiatiile solare. 

Cum sa alegi vopseaua de par potrivita


Acum ai la dispozitie o multime de optiuni in ceea ce priveste colorarea parului. Poti alege dintre o multime de nuante, unele mai naturale, altele mai indraznete, care sa-ti completeze stilul personal si personalitatea. Inainte sa iei decizia finala, iata cateva sfaturi pe care le poti lua in considerare:

Analizeaza tonul pielii tale

Tonul pielii tale este un aspect pe care nu trebuie sa il neglijezi atunci cand vrei sa alegi culoarea potrivita de par. Pentru a stabili care este acesta, observa cu atentie nuanta venelor de la incheietura mainilor: daca se vad albastre sau mov si remarci ca bijuteriile argintii ori hainele albe iti flateaza tenul, este foarte probabil sa ai un subton rece. In acest caz, exploreaza paleta cromatica si ia in considerare culori precum argintiu cenusiu, negru sau saten inchis. Pe de alta parte, daca venele par mai degraba verzui si observi ca aurul iti scoate in evidenta trasaturile, este posibil sa ai un subton cald. Ti-ar sta bine cu un par vopsit blond miere, caramel, roscat cupru, ori aramiu. 

Ia in considerare culoarea ochilor

Ochii caprui se potrivesc bine cu o gama generoasa de nuante, dar arata deosebit cu tonuri calde de saten sau blond caramel. Ochii verzi pot fi pusi in valoare prin alegerea unor culori puternic contrastante, precum roscat ori un saten cu reflexii rosiatice. Ochii albastri capata mai multa profunzime atunci cand sunt scosi in evidenta de un par vopsit blond ori brunet intens. 

Evalueaza stilul tau de viata

Daca ai un stil de viata activ, iar timpul liber este limitat sau impartit intre alte sarcini zilnice, poti alege nuante cat mai apropiate de culoarea naturala a parului tau, mai deschise ori mai inchise cu un ton sau doua, in functie de preferinte. In schimb, chiar daca are la baza un proces de decolorare, un par vopsit ombre se intretine relativ usor si necesita reimprospatare la intervale de doua, pana la trei luni. Blondul, cunoscut pentru eleganta sa, necesita o intretinere constantă. Pastrarea acestei nuante de par implica vizite frecvente la salon si o rutina dedicata de ingrijire.

Experimenteaza cu nuante temporare

Iti doresti o schimbare de look, insa nu esti complet singura ce nuanta sa alegi? Ei bine, ai la indemana vopselele temporare, care rezista timp de cateva zile din momentul aplicarii. Este o solutie de utila pentru tine, pentru ca poti sa experimentezi cu diferite combinatii cromatice, pana cand ajungi la cea perfecta pentru tine. 

Analizeaza starea curenta a parului tau

Starea actuala a podoabei capilare influenteaza semnificativ atat procesul de vopsire, cat si rezultatul final. Un par deteriorat, casant, care a suferit anterior mai multe colorari necesita o abordare atenta. Mai intai, este indicat sa ceri sfatul unui specialist in colorare, care iti va recomanda anumite produse de ingrijire sau tratamente speciale, pentru a-si recupera stralucirea si vitalitatea. Acelasi principiu se aplica si in cazul celui uscat sau fragil - chiar daca anumite tipuri de vopsea fara amoniac contin ingrediente hidratante, este recomandat ca starea de sanatate a parului sa fie una impecabila inainte de a-l vopsi. 

Cere-i sfatul hairstilistului tau

Ca sa elimini orice urma de indoiala, vorbeste cu hairstilistul tau si cere-i parerea in legatura cu planurile tale de colorare. El deja cunoaste istoricul parului tau, poate sa ii evalueze corect starea, sa-ti raspunda la intrebarile legate de cel mai bun sampon pentru par vopsit, spre exemplu, si sa-ti faca o serie de recomandari personalizate. De asemenea, poti avea incredere ca rezultatul va fi unul reusit - experienta si priceperea lui il vor ghida fiecare pas. 


⏩  Incearca vopselele de par fara amoniac Olia de la Garnier. Culorile sunt intense, vibrante si de lunga durata, oferind si o acoperire perfecta a firelor albe. Formula sa inovatoare, fara amoniac, este imbogatita cu 60% uleiuri naturale de flori, ofera o colorare uniforma si o experienta placuta de aplicare, fara mirosuri deranjante. Catalogul de nuante cuprinde optiuni diverse si generoase, pentru ca tu sa alegi vopseaua care iti reflecta cel mai bine personalitatea.

Descopera magia culorilor, cu gama de vopsele fara amoniac Olia de la Garnier

Din dragoste pentru parul tau vopsit, esti dispusa sa incerci cele mai bune produse cand vine vorba de colorarea sa. Pentru ca aspectul podoabei capilare sa fie intotdeauna neted, stralucitor si demn de invidiat, Garnier a lansat gama de vopsele fara amoniac Olia, conceputa pe baza unei formule inovatoare. 

Varietate de nuante 

Gama Olia de la Garnier iti pune la dispozitie o multime de nuante dintre care poti alege. Fie ca visezi la un par vopsit gri, blond, negru, saten, roscat, aramiu ori rosu intens, gasesti vopseaua fara amoniac de care ai nevoie. Spre exemplu, daca preferi culorile mai inchise, sunt disponibile variante precum Garnier Olia 4.0 Dark Brown, cu tonuri bogate de maro, Garnier Olia 3.16 Deep Violet, o fuziune interesanta intre violet si pruna, respectiv Garnier Olia 1.10 Negru Safir, un negru intens combinat cu reflexii intense de albastru.


Vrei sa schimbi complet culoarea podoabei capilare ori ai nevoie de un simplu retus? Stai fara griji. Portofoliul generos Olia te ajuta cu solutii pentru orice dorinta, mai ales ca acopera inclusiv firele albe. 

Experienta de vopsire cu Garnier Olia

Principala caracteristica distinctiva a vopselei Olia se refera la absenta completa a amoniacului din compozitia produselor, o inovatia semnificativa care aduce doar beneficii. Prin eliminarea acestui ingredient, vopselele permanente Olia minimizeaza riscul de aparitie a iritatilor pe suprafata scalpului, ceea ce inseamna ca poate fi incercata chiar si de persoanele cu o piele sensibila.


In plus, vopseaua de par fara amoniac de la Garnier Olia este compusa in proportie de 60% din uleiuri naturale de flori - floarea soarelui, camelia si floarea pasiunii. Impreuna, hidrateaza fibra capilara in profunzime, lasa parul hranit, mai suplu, si mai stralucitor. Cu o textura catifelata, onctuoasa, se aplica cu usurinta, chiar si acasa. 


⏩  Afla de aici cum alegi vopseaua de par fara amoniac Olia de la Garnier perfecta pentru tine.

Rutina zilnica de ingrijire pentru parul vopsit

O rutina zilnica de ingrijire, adaptata in functie de nevoile parului tau vopsit, te va ajuta sa pastrezi, pe termen lung, aspectul neted, matasos si vibrant al nuantei tale:

  • foloseste un sampon pentru par vopsit la fiecare spalare, pentru a indeparta complet impuritatile, murdaria si sebumului acumulate la radacina. Cu miscari circulare, maseaza cu grija scalpul timp de cateva minute, dupa care poti clati produsul cu apa calduta. Pentru un plus de hidratare, aplica pe lungimea firelor si pe varfuri, o cantitate mica de balsam si lasa-l sa actioneze conform indicatiilor mentionate pe ambalaj;
  • masca pentru par vopsit vine la pachet cu o multime de beneficii. Pe langa faptul ca este formulata cu diverse ingrediente si tehnologii care protejeaza culoarea podoabei capilare, ofera hidratare intensa. O poti aplica de doua ori pe saptamana, dupa ce parul a fost curatat in prealabil;
  • inainte de a folosi orice aparat de coafat pe baza de caldura, aplica un produs de protectie termica pe toata suprafata parului. Acesta va crea o pelicula protectoare intre caldura puternica a dispozitivelor si podoaba capilara, prevenind deteriorarea firelor si pastrand culoarea vibranta;
  • indiferent de anotimp, foloseste un produs cu protectie solara pentru par. Expunerea frecventa la razelele ultraviolete pot cauza decolorarea si deteriorarea firelor. De asemenea, inainte de iesi din casa, acopera-ti capul cu o palarie cu boruri largi sau o esarfa;
  • pentru ca podoaba capilara are nevoie de hidratare in fiecare moment, aplica inainte de culcare un serum ori un balsam leave-in pe lungimea firelor si pe varfuri. In timpul noptii, ingredientele active din aceste produse hranitoare vor ajuta la prevenirea uscarii si la mentinerea elasticitatii parului, in timp ce culoarea va ramane intensa pentru mai mult timp.


Ingrijirea parului vopsit se poate transforma, rapid, intr-o provocare pentru multi dintre noi. Cu putina rabdare, atentie, produsele potrivite si obiceiurile zilnice recomandate mai sus, vei reusi sa pastrezi culoarea vibranta a podoabei capilare. Daca ai intrebari suplimentare sau nelamuriri, poti apela, mereu, cu incredere la un specialist in colorare. 


Sursa foto: Freepik.com