Vopsirea parului pentru prima data: reguli de baza pentru un rezultat perfect
Schimbarea culorii naturale a parului este o decizie importanta in viata oricarei persoane. Fie ca vrei sa experimentezi ceva nou, sa acoperi firele albe pe care le-ai observat de curand sau, pur si simplu, simti ca este momentul oportun pentru o reinventare a propriei imagini, prima experienta de vopsire a podoabei capilare poate fi entuziasmanta, dar si putin intimidanta
De cele mai multe ori, ne temem ca vom obtine o culoare complet diferita, care nu seamana aproape deloc cu imaginea pe care ne-am construit-o in minte. Mai mult, sirul intrebarilor continua cu o alta incertitudine, legata de capacitatile noastre de a reusi sa obtinem acasa rezultate similare cu cele ale unui hairstilist din salonul de infrumusetare. Aceste ingrijorari sunt perfect normale pentru cineva aflat la prima incercare de acest fel.
Adevarul este ca vopsirea parului acasa poate fi o activitate placuta si satisfacatoare, atat timp cat urmezi cateva reguli de baza. Cu informatiile potrivite, putina pregatire, atentie si dexteritate, poti obtine rezultate profesionale chiar in confortul propriei case. Descopera in cele ce urmeaza cum sa-ti pregatesti parul inainte de vopsire, care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurgi in acest proces, respectiv care sunt cele mai bune obiceiuri pe care le poti adopta pentru ingrijirea sa dupa colorare.
Cuprins:
- Cum sa te pregatesti inainte de vopsirea parului
- Care sunt pasii esentiali in procesul de vopsire a parului
- Descopera gama Color Naturals de la Garnier, pentru o colorare permanenta de lunga durata
- Cum sa-ti ingrijesti parul dupa vopsire
Cum sa te pregatesti inainte de vopsirea parului
Inainte de a te aventura in lumea vasta a colorarii parului, este bine sa faci cativa pasi premergatori. Sa petreci cateva momente pentru o evaluare generala a parului, sa vezi daca este pregatit pentru un astfel de proces chimic.
Analizeaza starea actuala a parului tau
Primul pas in aventura ta spre o noua culoare a podoabei capilare este cunoasterea nevoilor si caracteristicilor sale. Fiecare tip de par are propria lui poveste, marcata de un set specific de necesitati particulare, pe care este bine sa le intelegi pe deplin, pentru a lua cele mai inspirate decizii pentru sanatatea sa.
Incepe prin a-ti examina atent parul natural. Este uscat si lipsit de stralucire? Sau poate este gras si lipsit de volum? Observa daca varfurile sunt despicate ori daca ai fire rebele care par imposibil de controlat. Toate aceste lucruri iti ofera indicii valoroase asupra starii sale generale.
Daca parul tau este deteriorat, casant si fragil, ar fi un semn ca are nevoie de o hidratare intensa inainte de colorarea propriu-zisa. In acest caz, este recomandat sa utilizezi cu regularitate un balsam de par sau o masca intens nutritiva si reparatoare, cel putin o data pe saptamana, imediat dupa samponare.
⏩ Afla de aici cum alegi cel mai potrivit balsam pentru tipul tau de par.
De asemenea, poti include in rutina de ingrijire uleiul de cocos, cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si capacitatea de intarire a parului, sau un balsam leave-in si aplica-l pe lungimi si varfuri in fiecare zi. Foloseste intotdeauna cantitatea recomandata pe ambalajul produsului si evita sa-l aplici in zona scalpului. Repeta aceste obiceiuri benefice pana cand observi o imbunatatire semnificativa in aspectul sau, altfel risti sa-l deteriorezi si mai mult in timpul vopsirii.
Alege culoarea de par potrivita pentru tine
Alegerea culorii de par ideale poate parea o provocare, o sarcina complexa si pe alocuri coplesitoare, pentru ca nu stii exact de unde sa incepi. Secretul este sa tii cont de trasaturile tale naturale si sa alegi o nuanta care sa le complimenteze.
Incepe prin a-ti analiza subtonul pielii. Acesta poate fi cald (culoarea piersicii, galben sau auriu), rece (cu nuante albastru ori roz), repectiv neutru, adica o combinatie intre cele doua. Pentru a simplifica lucrurile, iata cum poti determina in ce categorie te afli:
- culoarea venelor - daca nuantele dominante ale venelor de la maini sunt violet ori albastre, ai un subton rece, iar cele de culoare verde indica unul cald. Exista si situatia in care nu le poti diferentia, avand o combinatie intre cele doua variante - subton neutru;
- testul hartiei - uita-te in oglinda, tine o bucata de hartie alba aproape de fata ori o poti insura in jurul umerilor. Daca observi o nuanta de galben sau portocaliu care se reflecta pe piele, ai un subton cald. Pe cel rece il poti diferentia prin prisma nuantelor albastrui, rosii sau roz si, in cazul unei combinatii de culori, subtonul este neutru;
- materialul bijuteriilor - lucrurile stau destul de simplu: bijuteriile din argint se potrivesc celor cu un subton rece; cel cald straluceste in lumina aurului, iar persoanele cu subtonuri neutre pot purta ambele tipuri de materiale.
Odata ce ai trecut de aceasta etapa, esti cu un pas mai aproape sa descoperi ce nuanta de par vopsit ti se potriveste mai bine. Luand in considerare si tonul pielii tale, exista urmatoarele situatii:
Piele deschisa la culoare, cu subton rece: parul vopsit blond platinat, gri sau cenusiu complimenteaza trasaturile acestei nuante de ten. O alta varianta sunt culorile reci de violet sau roscat, daca preferi ceva mai inchis.
Piele deschisa la culoare, cu subton cald: in acest caz, un par colorat in nuante de blond miere sau auriu este cel mai potrivit, alaturi de saten ciocolatiu, caramel ori auriu.
Piele deschisa la culoare, cu subton neutru: de la blond aramiu la un par vopsit in nuante de castaniu cu reflexii aurii ori saten auriu deschis, ai libertatea de a alege culoarea pe care ti-o doresti.
Piele de culoare medie, cu subton rece: nuantele de ciocolatiu coniac si blond mai inchis se potrivesc de minune acestui tip de ten si vor complimenta ochii caprui sau albastri.
Piele de culoare medie, cu subton cald: un par colorat in nuante de brunet intens, cu tonuri de caramel, chihlimbar dulce, blond roscat sau decolorat prin tehnica balayage sunt optiuni dintre care poti alege. Evita blondul foarte deschis, cenusiu ori platinat.
Piele de culoare medie, cu subton neutru: o culoare de par castaniu auriu sau chiar un roscat intens se potrivesc foarte bine cu acest tip de ten.
Piele inchisa la culoare, cu subton rece: o culoare de par castaniu inchis ori negru rece intens vor scoate in evidenta trasaturile naturale ale chipului tau.
Piele inchisa la culoare, cu subton cald: de la nuante de blond auriu natural la roscat cald si nuante de brunet cu reflexii aurii, ai la dispozitie o multime de optiuni.
Piele inchisa la culoare, cu subton neutru: de la tonuri de cenusiu, cupru roscat si nuante aurii ai libertatea de a alege culoarea de par care te atrage cel mai mult.
Desigur, aceste recomandari de culori iti pot fi utile in luarea celei mai bune decizii, dar ceea ce conteaza mai mult este sa te simti confortabil si increzatoare cu alegerea ta.
Daca intentionezi sa iti vopsesti parul acasa, sfatul nostru este sa alegi o nuanta cu doua tonuri mai deschise ori mai inchise fata de culoarea ta naturala. Tehnicile de decolorare precum un par vopsit ombre, balayage ori suvite sunt complexe si este recomandat sa fie efectuate de un specialist in colorare.
Alege produsele adecvate pentru vopsirea parului acasa vs la salon
Decizia de vopsirea parului acasa sau la salon depinde de mai multi factori, inclusiv bugetul, timpul disponibil si tipul de schimbare pe care ti-o doresti.
Un par vopsit acasa poate fi o varianta economica si convenabila pentru tine. Ai nevoie de cateva produse esentiale pentru colorarea parului acasa:
- un tub sau doua de vopsea de par (permanenta, semi-permanenta sau temporara), in functie de lungime. Pentru parul lung, este posibil sa ai nevoie de o cantitate mai mare de produs;
- daca vrei sa folosesti o vopsea de par profesionala, vei avea nevoie separat de un oxidant cu o concentratie de 3%, 6%, 9% sau 12%, in functie de rezultatul pe care il doresti (mai inchis sau mai deschis);
- un cantar de bucatarie, pentru a masura corect cantitatile de produs utilizate;
- un bol din plastic cu gradatie interioara, nu din metal, pentru ca oxideaza vopseaua;
- pensula pentru aplicare;
- optional, poti folosi un tel din plastic pentru amestecarea vopselei;
- manusi de protectie;
- o pelerina sau un prosop de protectie;
- cleme pentru sectionarea parului;
- un pieptan;
- o crema cu o textura onctuoasa pentru a-ti proteja pielea.
⏩ Incearca vopselele de par Color Naturals de la Garnier. Cu o formula noua, imbunatatita, te vei bucura de o culoare mai bogata, datorita tehnologiei revolutionare de intensificare a nuantei dorite. Uleiurile naturale din compozitia vopselelor de par hidrateaza in profunzime firele, pentru un aspect neted si stralucitor.
Avantajele vopsirii parului acasa includ flexibilitatea programului si costul redus, astfel ca nu trebuie sa-ti faci griji in privinta respectarii unei programari la salon. Totusi, un dezavantaj major este rezultatul imprevizibil pe care il poti obtine, mai ales daca nu ai experienta. De asemenea, exista riscul de a nu acoperi uniform toata suprafata parului.
Pe de alta parte, un par vopsit la salon beneficiaza de o expertiza profesionala. Un specialist in colorare experimentat poate evalua, mai intai, starea podoabei capilare, iti poate recomanda o nuanta potrivita tenului si poate realiza tehnici de decapaj par complexe, care sunt dificil de facut acasa. Astfel, daca iti doresti un par vopsit suvite, cel mai bine este sa apelezi la un specialist in domeniu.
Dezavantajul principal pentru vopsirea parului la salon ramane costul ridicat, precum si necesitatea de a programa in avans o intalnire, lucru ce poate sa fie o piedica pentru multe persoane.
Care sunt pasii esentiali in procesul de vopsire a parului
Colorarea parului este un proces care necesita atentie, precizie si cunostinte elementare in domeniu. Indiferent ca este vorba despre un par vopsit saten, blond ori brunet, daca este prima ta experienta de acest gen, trebuie sa urmezi o serie de etape care pot influenta semnificativ aspectul acestuia dupa colorare.
Testul de alergie - un pas important inainte de vopsirea parului
Indiferent ca intentionezi sa iti colorezi podoaba capilara acasa ori la salon, exista un pas mic, dar esential, pe care nu este recomandat sa-l omiti: testul de alergie. Poate fi tentant sa-l sari, mai ales cand esti nerabdatoare sa-ti transformi aspectul fizic. Dar aceasta masura de precautie este utila pentru a vedea daca produsul este potrivit pentru pielea ta.
Pentru a realiza testul, aplica o cantitate mica de vopsea (in cazul celei profesionale, nu o combina cu oxidantul) in spatele urechii. Permite-i sa actioneze timp de 48 de ore, fara sa atingi zona respectiva. Dupa ce se scurge timpul alocat, verifica daca au aparut semne de roseata, umflaturi ori simti mancarimi. Daca acest lucru se intampla, inseamna ca ai o reactie alergica si este necesar sa inlocuiesti acel tip de vopsea. In schimb, daca nu sesizezi vreo reactie, poti trece mai departe la pasul urmator.
Pregatirea spatiului de lucru
Daca te-ai hotarat sa-ti vopsesti parul acasa, primul pas din aceasta etapa consta in organizarea eficienta a spatiului unde vei lucra pentru urmatoarele ore. Asigura-te ca ai la indemana toate ustensilele pe care le-am mentionat anterior.
Imbraca-te cu un tricou vechi sau foloseste o pelerina speciala pentru vopsit pentru a-ti proteja hainele. Nu uita sa acoperi suprafetele din jur cu prosoape ori folie din plastic pentru a evita petele nedorite.
Sa ai o oglinda mare la dispozitie, preferabil una pe care o poti muta cu usurinta, pentru a vedea si sectiunea din spate a capului. Adesea, cea mai dificila parte din procesul de vopsire a parului este sa aplici produsul in zonele greu accesibile.
Luarea in considerare a temperaturii ambientale
Un aspect care nu trebuie nicidecum trecut cu vederea este contrastul dintre temperatura scalpului si cea ambientala. Ideal este ca, daca te vopsesti acasa, temperatura ambientala sa nu depaseasca 25 de grade Celsius, pentru ca oxidantul sa nu actioneze mai puternic decat ar fi de dorit. In caz contrar, pigmentii din crema coloranta nu vor acoperi uniform firele, iar rezultatul poate fi unul dezamagitor, o nuanta cu reflexii mai rosiatice fata de ce ti-ai imaginat.
Respectarea timpului de actionare recomandat
Frecvent apare intrebarea “cat se sta cu vopseaua in cap” dupa aplicarea produsului. De aceea, un cronometru este util pentru a te atentiona cand este momentul sa indepartezi vopseaua de pe par.
Pregatirea vopselei de par
Pregatirea corecta a vopselei depinde de produsul pe care il folosesti. In general, majoritatea celor pe care le gasesti in comert contin in cutie atat tubul de vopsea propriu-zis, cat si oxidantul potrivit, lucru care functioneaza in beneficiul tau si te ajuta sa nu gresesti in privinta proportiilor. Pentru cele mai bune rezultate, citeste cu atentie si respecta cu strictete indicatiile oferite de producator.
Mai departe, pune-ti manusile de protectie si apoi toarna in bolul din plastic, pe rand, continutul celor doua tuburi. Amesteca-le continuu, fie cu telul din plastic, fie cu pensula, pana cand observi ca produsul devine omogen.
In cazul unei vopsele profesionale, lucrurile se modifica putin, dar iti ofera mai mult control asupra rezultatului final. Aseaza bolul din plastic pe cantarul de bucatarie, pune continutul unui tub sau doua de vopsea (in functie de lungimea parului) si vezi care este gramajul afisat. In continuare, urmeaza sa pui si oxidantul. Acesta se alege in functie de procesul de colorare, tipul parului si de cat de mult iti doresti sa-i inchizi ori sa-i deschizi nuanta. Asadar, diferenta dintre un oxidant de 6% si 9% consta in natura rezultatului la care visezi. Cel de 6% ofera o decolorare de unul-doua niveluri, iar cel de 9% ajunge pana la trei.
Raportul obisnuit de amestecare a vopselei cu oxidantul este de 1:1, 1:1,5 ori 1:2, insa poate varia in functie de produsul ales.
Ghid pas cu pas pentru aplicarea vopselei de par
Incepe acest proces cu o baza curata, adica spala parul cu aproximativ 24-48 de ore inainte de vopsire. Un sampon clarifiant va indeparta delicat impuritatile si reziduurile de produs acumulate la nivelul scalpului.
Piaptana parul uscat temeinic cu un pieptan cu dinti rari, pentru a te asigura ca nu exista fire incurcate. Apoi, aplica o cantitate mare de crema grasa ori vaselina in jurul liniei parului, pe urechi si pe gat. Acest truc simplu, dar eficient va preveni patarea pielii si va face curatarea ulterioara mai usoara. Apoi, separa parul si aplica vopseaua dupa cum urmeaza:
- imparte parul in jumatate, incepand din zona fruntii si pana la ceafa, pentru a crea doua parti egale (stanga si dreapta), si prinde una dintre ele cu o clema din plastic;
- pe partea ramasa, creaza doua sectiuni aditionale perpendiculare, care incep de la jumatatea superioara a capului si se termina la ureche. Repeta si pe cealalta parte;
- la final, ar trebui sa ai patru sectiuni egale. Daca parul tau este foarte des sau lung, poti diviza parul in sectiuni mai mici, pentru o aplicare mai usoara;
- aplica vopseaua pe lungimi cu ajutorul unei pensule curate si continua spre varfuri, incepand de la o distanta de aproximativ doi-trei centimetri fata de radacini. Scalpul emana caldura, iar pigmentii de vopsea pot sa patrunda mai repede in cortexul firului in partea dinspre radacina, ceea ce duce la un par vopsit neuniform. Lucreaza mereu cu suvite de aproximativ un centimetru grosime. Cu cat parul are o textura mai groasa, cu atat sectiunile trebuie sa fie mai subtiri;
- incepe din fata si continua spre spate, pana cand fiecare suvita de par este saturata cu vopsea. Poti sa fii generoasa cu cantitatea de produs aplicat, pentru a asigura o acoperire uniforma;
- dupa ce ai terminat de colorat toate sectiunile parului, poti sa aplici vopseaua la radacina;
- la final, lasa parul liber si permite-i vopselei sa actioneze conform timpului mentionat de producator in instructiunile de folosire;
- dupa ce timpul s-a scurs, indeparteaza crema de colorare cu apa caldura din abundenta si aplica un tratament sau o masca intens hidratanta si reparatoare pe lungimi si pe varfuri.
Descopera gama Color Naturals de la Garnier, pentru o colorare permanenta de lunga durata
In cautarea unor solutii optime si benefice pentru obtinerea unui par vopsit stralucitor si sanatos, Garnier a venit cu raspunsul potrivit pentru toate preferintele. Gama Color Naturals are o formula echilibrata si imbunatatita, care imbina pigmentii de culoare cu ingrediente naturale hranitoare si tehnologia de ultima generatie, totul pentru intensificarea culorii.
Fiecare nuanta de vopsea se adapteaza perfect variatelor tipuri de par, iar pigmentii infuzeaza eficient culoarea in interiorul firului. Obtii astfel o culoare mai bogata, mai stralucitoare si mai intensa, care dureaza si mai mult.
Vopselele de par din gama Color Naturals de la Garnier se adreseaza celor care isi doresc o schimbare de look sau sa-si acopere firele albe in proportie de 100% si care nu vor sa-si compromita sanatatea podoabei capilare.
Portofoliul de produse Color Naturals include o paleta variata de nuante. Daca visezi la un par vopsit blond, poti incerca variantele 111 Blond Super Deschis Cenusiu ori 8.13 Blond Bej Deschis, iar, daca preferi reflexiile rosiatice, 7.40 Plus Cupru Pasional este o buna alegere. Iar lista poate continua.
Pe langa intensitatea culorii, punctul forte al gamei Color Naturals de la Garnier este balsamul restaurator fara silicon, pe care il primesti in pachet alaturi de vopsea. Imbogatit cu cinci uleiuri hranitoare din fructe - argan, cocos, avocado, masline, shea -, reuseste sa restaureze fibra capilara, sigileaza culoarea nou obtinuta si ofera un grad sporit de protectie impotriva uscaciunii. Dupa folosire, vei remarca un par de doua ori mai stralucitor, mai hranit, mai matasos si de cinci ori mai puternic.
Cum sa-ti ingrijesti parul dupa vopsire
Odata ce ai obtinut culoarea mult visata, trebuie sa stii ca aceasta vine la pachet cu o serie de responsabilitati. Este indicat sa iti pui la punct o rutina de ingrijire speciala pentru parul vopsit, pentru a te bucura de un aspect sanatos al acestuia pentru cat mai mult timp. Iata cateva sfaturi utile:
- in primele doua zile dupa vopsire, parul tau este deosebit de sensibil. De aceea, este bine sa eviti spalarea lui in aceasta perioada, mai ales ca nuanta are nevoie de timp sa se fixeze in interiorul firului;
- adapteaza produsele de ingrijire la nevoile actuale ale podoabei capilare. Foloseste mereu un sampon pentru par vopsit cu o formula blanda, fara sulfati si silicon, imbogatit cu ingrediente intens hidratante, precum uleiul de cocos ori cel de argan. Aplica saptamanal o masca intens reparatoare si permite-i sa actioneze pentru mai mult timp. De asemenea, utilizeaza constant un balsam fara clatire pentru par vopsit si un ulei pe lungimi si pe varfuri;
- in cazul unui par vopsit blond, ia in considerare un sampon care neutralizeaza nuantele nedorite de galben, aramiu ori portocaliu. Sa ai in vedere faptul ca acest tip de produs tinde sa usuce fibra capilara, asadar, foloseste in paralel si o masca hidratanta;
- de fiecare data cand speli ori clatesti parul vopsit, foloseste apa calduta sau rece, deoarece cea fierbinte poate deschide prea mult cuticula firului, iar pigmentii se pierd mai repede;
- redu frecventa spalarilor, chiar daca ai parul gras. Intre spalari, poti folosi un sampon uscat pentru reimprospatarea aspectului;
- protectia termica este foarte importanta, mai ales dupa vopsirea parului. Inainte de a folosi instrumente de coafat pe baza de caldura, aplica o cantitate suficienta de produs de protectie termica;
- protectia solara pentru par vopsit este la fel de importanta, indiferent de sezon. Razele UV pot estompa culoarea mai repede decat ti-ai dori. Foloseste un produs cu factor de protectie UV in fiecare zi.
Vopsirea parului pentru prima data este o experienta la care te vei gandi mereu cu drag, mai ales daca totul decurge conform planului si obtii culoarea la care ai visat. Daca te-ai hotarat sa faci acest pas, sfaturile noastre te vor ajuta si te vor ghida pe parcursul fiecarei etape.
Surse foto: freepik.com