ingrijirea parului vara ingrijirea parului vara

Cele mai frecvente probleme ale parului in sezonul cald si solutii eficiente pentru gestionarea lor

Expunerea prelungita la soarele puternic, baile in apa sarata a marii, nisipul, clorul din piscina, temperaturile ridicate si umezeala crescuta din aer - acestea sunt numai cateva dintre provocarile cu care se poate confrunta parul nostru in sezonul cald. Dar, cu o rutina adecvata de ingrijire si produsele potrivite, iti poti mentine parul sanatos si stralucitor pe tot parcursul verii. Descopera in acest articol care sunt cele mai comune probleme ale parului in sezonul cald, precum si care sunt metodele cele mai simple si eficiente prin care le poti gestiona.

 

Cuprins:

Care sunt cele mai frecvente probleme ale parului in sezonul cald

Expunerea moderata la soare poate sa ofere parului reflexii aurii frumoase. In plus, este activata circulatia vaselor sangvine de la nivelul scalpului, iar acesta este motivul pentru care vara este perioada ideala sa-ti lasi parul lung. Pe de alta parte, sezonul cald este o perioada destul de stresanta pentru podoaba capilara, iar unele probleme, precum parul gras sau uscat, scalpul sensibil ori diverse afectiuni, precum dermatita seboreica, se pot exacerba. Printre cele mai comune probleme ale parului in timpul sezonului cald se numara:

Uscarea si deshidratarea fibrei capilare

Expunerea prelungita la soare si contactul cu apa sarata a marii ori cu cea de la piscina, care are un nivel ridicat de clor, poate duce la uscarea si chiar la deshidratarea scalpului si a parului. Radiatiile ultraviolete actioneaza prin deteriorarea cuticulei, stratul exterior protector al firului de par, ceea ce duce la pierderea umiditatii naturale, facandu-l sa devina uscat si lipsit de stralucire. In plus, sarea si clorul pot altera echilibrul natural al scalpului si parului. Sarea are proprietati absorbante, ceea ce duce la eliminarea umiditatii din par. Clorul elimina uleiurile naturale prezente la nivelul scalpului, slabeste structura parului si il face mai poros, lasandu-l deshidratat si fragil. 


Printre alti factori ce contribuie la uscarea parului se numara:

  • transpiratia excesiva, cauzata de caldura si umiditatea mai ridicate, care contribuie la eliminarea uleiurilor naturale de pe scalp
  • folosirea produselor pentru coafat, precum lacurile, gelurile si spumele, care pot contine ingrediente ce usuca parul
  • folosirea dispozitivelor pentru coafat pe baza de caldura, precum placile de indreptat si ondulatoarele, dar si a uscatoarelor de par, care, la temperaturi ridicate, pot contribui la deteriorarea cuticulei.

Parul uscat are un aspect tern, o textura aspra, este greu de descurcat si de coafat, casant, iar varfurile se pot despica. 

Ingrasarea parului

Exista cateva motive principale pentru care parul se ingrasa mai repede in sezonul cald:

  • transpiratia excesiva - aceasta poate sa stimuleze activitatea glandelor sebacee de la nivelul scalpului. In plus, umiditatea crescuta din aer poate face ca sebumul sa se intinda mai usor pe par
  • folosirea frecventa a produselor de protectie solara - acestea sunt benefice pentru a proteja scalpul si parul de radiatiile UV nocive, insa unele dintre ele pot contine ingrediente care contribuie la ingrasarea podoabei capilare
  • contactul cu substante uleioase - poate sa fie vorba despre cremele de protectie solara pentru piele, produsele de bronzat sau chiar cele repelente, pe care le folosesti sa te aperi de insecte. Substantele din aceste produse pot ajunge pe par si pot contribui la aspectul mai gras al acestuia.

Ingrasarea parului poate provoca infundarea porilor scalpului, ceea ce duce la iritatii, mancarime si chiar la aparitia matretii.


Alege rutina de ingrijire Garnier Botanic Therapy Magnetic Charcoal and Black Seed Oil, daca scalpul tau are tendinta de a se ingrasa, dar parul iti este uscat. Cu o formula imbogatita cu carbune activ, ulei din seminte de chimen si alte ingrediente naturale, gama actioneaza pe doua planuri. Pe de o parte, carbunele activ ajuta la gestionarea excesului de sebum, pe de alta parte, uleiul din seminte de chimen ofera parului hidratare intensa, un aspect esential mai ales in sezonul cald. 


Garnier Botanic Therapy Magnetic Charcoal and Black Seed Oil este o rutina de ingrijirea parului completa, ce include sampon, care atrage sebumul ca un magnet, curata impuritatile si ofera hidratare timp de 72 de ore, si un balsam cu clatire hidratant si hranitor. In plus, masca de par hidratanta Botanic Therapy Magnetic Charcoal & Black Seed Oil este conceputa special pentru lungimile uscate. Extrem de practica, aceasta masca pentru par uscat are nevoie doar de un minut pentru a actiona si hidrateaza in profunzime, fara a ingrasa scalpul.


Electrizarea si incretirea parului

 

Umiditatea crescuta din atmosfera face ca parul sa se increteasca foarte usor, sa se electrizeze si sa devina greu de coafat. Fibra capilara absoarbe umiditatea din aer, ceea ce duce la umflarea cuticulei sale. Fenomenul poate fi agravat de factorii ce contribuie la deshidratarea parului, prezentati mai sus. 

Caderea parului

Aceiasi factori responsabili de uscarea ori de ingrasarea podoabei capilare in sezonul cald pot contribui si la caderea mai accelerata a parului. Radiatiile UV pot deshidrata scalpul si pot deteriora proteinele din firul de par, slabind structura acestuia. In plus, umiditatea si transpiratia in exces pot crea un mediu propice pentru proliferarea fungilor si a bacteriilor la nivelul scalpului,  ceea ce poate afecta si sanatatea parului, pentru ca pot impiedica oxigenarea adecvata a foliculilor si pot slabi radacinile. Variatiile de temperatura si modificarile din  rutina de ingrijire, de exemplu, in timpul vacantelor, pot fi resimtite ca un stres pentru organism si pot afecta sanatatea podoabei capilare, prin faptul ca pot perturba echilibrul hormonal, un alt factor ce poate contribui la pierderea parului.


Daca observi schimbari semnificative in ceea ce priveste starea parului in timpul verii, consulta un medic dermatolog, pentru sfaturi adaptate situatiei tale.

Decolorarea parului vopsit

Parul vopsit tinde sa-si piarda culoarea mai repede in timpul verii, din cauza mai multor factori. Astfel, radiatiile UV pot deteriora pigmentii din par, ceea ce poate duce la estomparea culorii. In plus, expunerea prelungita la soare poate sa usuce parul vopsit, ceea ce poate face culoarea mai putin intensa. Sarea, clorul si alte minerale prezente in apa pot altera pigmentii si pot face culoarea parului mai putin rezistenta. Nu in ultimul rand, transpiratia excesiva poate impune spalarea mai frecventa a parului, ceea ce duce la eliminarea mai rapida a pigmentilor din fibra capilara.

Care sunt cele mai eficiente solutii pentru gestionarea problemelor parului in timpul verii

Pentru a preveni sau diminua efectele problemelor cu care se poate confrunta podoaba ta capilara in timpul verii, este important sa folosesti produse potrivite pentru ingrijirea parului acasa, precum si o rutina adecvata, care sa includa cativa pasi esentiali.

Ce trebuie sa includa rutina de ingrijire a parului vara

 

Pentru a preveni probleme precum uscaciunea, decolorarea ori ingrasarea parului in sezonul cald, incearca sa respecti pasii urmatori:

Descurca parul

Vantul, apa sarata si cea de la piscina pot contribui la formarea de noduri in par. Este esential sa-ti descalcesti parul inainte de a-l spala. Astfel vei preveni ruperea firelor, mai ales in conditiile in care parul ud este mult mai vulnerabil. 

Foloseste un sampon adecvat si completeaza cu un balsam

Foloseste un sampon potrivit pentru tipul tau de par, fie ca este uscat, gras, lipsit de volum ori vopsit sau ca te confrunti cu o cadere mai accentuata a lui. Intrucat uscarea parului este una dintre cele mai frecvente probleme in sezonul cald, alege un sampon hidratant cu actiune blanda, pentru a nu perturba echilibrul natural al scalpului. Acidul hialuronic, glicerina, uleiurile naturale precum cele de nuci de macadamia, masline ori jojoba si laptele de cocos sunt ingrediente cu puternice proprietati hidratante.


Daca parul tau are tendinta de a se ingrasa, foloseste sampoane purificatoare, pentru a elimina excesul de sebum, transpiratia si murdaria si pentru a mentine echilibrul scalpului.


In cazul in care suferi de iritatii ale scalpului si de mancarimi, foloseste sampoane blande si calmante, care contin ingrediente precum laptele de ovaz organic, aloe vera sau ulei de arbore de ceai. 


⏩ Incearca produsele de ingrijire capilara Garnier Botanic Therapy Honey, daca parul tau este deteriorat, cu tendinta de rupere ori varfuri despicate. Garnier Botanic Therapy Ginger Recovery sampon revitalizant este dedicat parului subtire, lipsit de densitate. Formula sa contine 3 tipuri de miere, de acacia, manuka si lavanda, fiind utila pentru gestionarea a trei probleme, respectiv varfurile despicate, fisurile fibrei capilare si ruperea parului. Garnier Botanic Therapy Ginger Recovery Balsam revitalizant hidrateaza si descurca parul, fara a-l incarca. Masca de par cu miere Honey Treasures nu are nevoie decat de un minut pentru a actiona, dar repara intens parul si ofera hidratare de pana la o saptamana 


Inainte de a aplica samponul, umezeste bine parul cu apa calduta. Evita sa-ti speli parul cu apa prea fierbinte, deoarece acest lucru poate sensibiliza scalpul si poate usca fibra capilara. Aplica o cantitate mica de sampon si distribuie produsul uniform pe scalp si pe lungimi. Maseaza scalpul cu miscari circulare usoare, pentru a stimula circulatia sangelui, dar evita sa freci puternic parul, deoarece il poti deteriora. Clateste bine parul cu apa calduta, pentru a elimina toate reziduurile de sampon.


Aplica apoi un balsam pe lungimi si pe varfuri, nu si pe scalp, pentru a nu ingreuna parul. Balsamul de par are rolul de a hrani fibra capilara pe toata lungimea ei si de a sigila umezeala, prevenind efectul de frizz si despicarea varfurilor. Lasa balsamul sa actioneze timp de cateva minute, apoi clateste cu apa calduta din abundenta. Pentru a sigila cuticulele si a oferi parului un plus de stralucire, clateste-l la final, timp de cateva secunde, cu apa rece. 


Evita sa freci viguros parul cu prosopul pentru a-l usca, deoarece acest lucru poate agrava fenomenul de electrizare. Tamponeaza usor parul cu un prosop din microfibra, apoi lasa-l sa se usuce natural, daca este posibil. 


Desi scalpul tau ar putea sa se ingrase mai rapid din cauza transpiratiei si caldurii, rezista tentatiei de a te spala pe cap zilnic. Spalarea prea frecventa a parului va duce la eliminarea uleiurilor naturale de pe scalp si, implicit, la uscarea lui sau, dimpotriva, la suprastimularea glandelor sebacee.

Aplica regulat o masca de par

O data sau chiar de doua ori pe saptamana, foloseste o masca potrivita tipului tau de par. Poti alege o masca hidratanta, o masca pentru par vopsit sau o masca pentru par uscat si deteriorat, in functie de nevoi. O masca hidratanta pentru par va hrani in profunzime scalpul si lungimile, care vor deveni netede, elastice si stralucitoare. O masca pentru par deteriorat imbogatita cu cheratina repara fibra capilara in profunzime si inchide cuticulele, oferind parului suplete, densitate si profunzime. De asemenea, ingrediente precum uleiurile vegetale, ca cele de cocos ori masline, din masti naturale pentru par il protejeaza si il hranesc, favorizand si cresterea.

Foloseste un serum de par

Serumul este o modalitate excelenta de a-ti proteja parul de caldura si de a preveni despicarea varfurilor, dar si efectul de frizz. In plus, creeaza o bariera protejand parul de radiatiile UV agresive si de caldura. Foloseste un serum zilnic, pe lungimea parului, masand mai ales varfurile, cele mai predispuse la uscare.

Foloseste zilnic protectie UV pentru par

Pentru a-ti proteja parul de efectele negative ale soarelui, foloseste zilnic un produs cu protectie UV. Acesta poate sa functioneze fie prin reflectarea, fie prin absorbirea radiatiilor ultraviolete. Unele ingrediente din astfel de produse actioneaza prin formarea unei bariere fizice la suprafata parului, reflectand radiatiile UV inainte ca acestea sa patrunda in fibra capilara. Altele absorb razele UV, transformandu-le in caldura si disipandu-le, inainte sa cauzeze distrugeri, precum uscarea si decolorarea parului. Produsele UV se aplica pe parul umed sau uscat, inainte de expunerea la soare, potrivit instructiunilor producatorului. Asigura-te ca reaplici produsul pe par, dupa ce ai inotat sau daca ai transpirat excesiv. 


Pentru protectie suplimentara, foloseste accesorii precum palariile si esarfele daca stai mult timp in aer liber, mai ales in cele mai fierbinti ore ale zilei.

Cum sa-ti coafezi corect parul in sezonul cald

 

Vara este o perioada in care parul tau are nevoie de o si mai mare atentie atunci cand il coafezi. Astfel, in masura in care este posibil, evita sa folosesti dispozitive de coafat cu caldura, precum ondulatoarele sau placile de indreptat. Caldura suplimentara poate deteriora parul care este deja fragilizat de soare. Daca folosesti dispozitive de coafat, nu uita sa aplici pe par un spray de protectie termica. Acest produs te poate ajuta sa reduci daunele cauzate de caldura si sa-ti mentii parul sanatos.


Pentru a combate firele rebele, foloseste produse anti-frizz, precum serumuri sau creme special concepute pentru coafare. Aplica-le pe parul umed inainte de a-l usca, pentru suvite netede si matasoase. Foloseste, totusi, mai putine produse de styling, pentru ca acestea contin ingrediente care usuca parul, facandu-l mai predispus la deteriorare. In plus, aplicate pe scalp, pot bloca porii, impiedicand oxigenarea lor. Alege intotdeauna produse de styling de calitate si foloseste-le cu moderatie. 


In zilele calduroase, opteaza pentru coafuri simple, precum cocurile, impletiturile si cozile de cal lejere. Acestea iti vor proteja parul de soare si vant si vor preveni formarea nodurilor.


In plus, tunderea regulata a varfurilor poate ajuta la eliminarea celor despicate. In combinatie cu produsele de ingrijire potrivite, tunderea varfurilor va contribui la repararea parului deteriorat si va limita daunele.

Ce alte masuri poti lua pentru protejarea parului in sezonul cald

Pentru a-ti mentine sanatatea si stralucirea parului, este recomandat sa iei cateva masuri de protectie suplimentare in sezonul cald:

inainte de a inota, umezeste-ti parul cu apa curata din abundenta. Astfel, vei limita absorbtia compusilor chimici din apa marii sau de la piscina. Dupa ce ai inotat, clateste-ti imediat parul cu apa curata, pentru a elimina sarea ori clorul

foloseste o casca de inot pentru a-ti proteja parul de apa marii sau de cea din piscina

adopta o dieta echilibrata, bogata in proteine, fier, vitaminele A si C si biotina, necesare pentru un par sanatos

nu uita nici de consumul adecvat de apa, pentru ca parul are nevoie de hidratare si din interior. 


Sezonul estival poate sa fie o perioada stresanta pentru podoaba capilara. O rutina de ingrijire adecvata si produsele potrivite, precum si anumite obiceiuri legate de stilul de viata te pot ajuta sa reduci daunele si sa-ti mentii frumusetea naturala a parului pe tot parcursul acestui sezon. 

Sursa foto: Freepik


Resurse: 

https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/hair/summer-hair-care

https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/hair/habits-that-damage-hair