Cum sa alegi cele mai potrivite produse de ingrijire a parului
Parul este o parte importanta a aspectului fizic. Dincolo de latura estetica, ce depinde foarte mult de starea de sanatate a scalpului si fibrei capilare, sa ai un par frumos poate avea si numeroase avantaje semnificative din punct de vedere psihologic. O podoaba capilara cu aspect sanatos contribuie la cresterea increderii in sine si ne ajuta sa ne simtim bine in pielea noastra si mai siguri in interactiunile sociale, inclusiv cele profesionale. In plus, este un mijloc de exprimare a personalitatii. Sanatatea si aspectul parului depind majoritar de produsele si tehnicile pe care le folosim in rutina de ingrijire. Descopera in cele ce urmeaza care sunt elementele esentiale ale unei rutine corecte de ingrijire, cum sa alegi si sa folosesti corect produsele cosmetice si pe ce ingrediente benefice trebuie sa mizezi pentru a-ti mentine sanatatea si frumusetea parului.
Cuprins
- Care sunt produsele esentiale ale rutinei de ingrijire a parului
- Cum sa alegi produsele de ingrijire potrivite pentru parul tau
- Care sunt principalele ingrediente benefice din produsele pentru ingrijirea parului
- Ce ingrediente este recomandat sa eviti in produsele de ingrijire a parului
- Rutina corecta de ingrijire a parului - cum sa folosesti samponul, balsamul, masca si tratamentele specifice
Care sunt produsele esentiale ale rutinei de ingrijire a parului
O rutina corecta de ingrijire a parului include, de obicei, urmatoarele produse:
Samponul
Spalarea parului este, fara indoiala, prima etapa in ingrijirea parului si poate cea mai importanta. Samponul trebuie sa curete eficient scalpul si parul, sa indeparteze murdaria, excesul de sebum si alte impuritati. De asemenea, samponul poate fi ales pentru a fi inclus intr-o rutina de gestionare a anumitor probleme ale parului si scalpului, ce pot varia de la excesul de sebum la matreata si iritatii. Nu in ultimul rand, curatarea parului cu samponul adecvat, fie el hidratant, fortifiant, purificator ori pentru volum, inainte de aplicarea altor tratamente, de exemplu, balsamul si mastile de par, contribuie la maximizarea eficientei acestora.
Balsamul de par cu sau fara clatire (leave-in)
Considerata de multe persoane o etapa optionala, folosirea balsamului de par este importanta pentru ca acest produs ofera ingrijire si hidratare, contribuind la mentinerea aspectului sanatos si stralucitor. Balsamul de par contine, de obicei, ingrediente hidratante si hranitoare, care ajuta la mentinerea elasticitatii si rezistentei parului. De asemenea, balsamul de par este produsul indispensabil din rutina daca vrei sa reduci riscul de rupere si deteriorare a firelor in timpul pieptanarii, pentru ca faciliteaza descurcarea lor. Balsamul ajuta si la prevenirea fenomenului de electrizare si incretire, pentru ca netezeste firul de par. Iar unele balsamuri contin ingrediente care formeaza un strat protector pe suprafata firului de par, prevenind astfel daunele cauzate de factorii de mediu si de tratamentele termice ori chimice.
Masca de par
Acest produs recomandat a fi introdus regulat in rutina de ingrijire ofera parului hidratare intensa si nutritie in profunzime. Mastile capilare sunt concepute pentru a patrunde mai adanc in fibra capilara, restaurand nivelul optim de hidratare, mai ales in cazul parului deshidratat si uscat. Iar un par hidratat corespunzator are un aspect mai sanatos si mai stralucitor. Ingredientele active din mastile de par, care pot varia de la uleiuri naturale la infuzii de proteine, vitamine si minerale, hranesc si repara parul din interior, fiind extrem de utile in special pentru cel deteriorat, uscat, subtire si fragil. Unele masti de par sunt utile pentru prevenirea ondularii parului, facandu-l mai usor de coafat, sau pot fi special concepute pentru gestionarea onduleurilor. Utilizarea regulata a unei masti capilare te poate ajuta si sa-ti protejezi parul de daunele provocate de factorii de mediu, de exemplu, radiatiile ultraviolete, ori tratamentele termice si chimice.
⏩ Alege rutina de ingrijire Garnier Fructis cu banana, special conceputa pentru parul uscat. Cu Garnier Fructis Hair Food Sampon Banana, parul este hranit si capata o stralucire naturala. Completeaza rutina cu Balsamul Garnier Fructis Hair Food Banana, cu tehnologie lamelara, care ofera descurcare instant si de 10X mai multa hranire si este ideal pentru revitalizarea parului uscat si lipsit de stralucire. Cu o textura usoara si imbogatita cu vitaminele C, E si F, Masca Garnier Fructis Hair Food Banana lasa parul pana la de 7X ori mai hranit si il pastreaza mai moale si mai stralucitor pentru mai mult timp
Produsele de tratament si ingrijire tintita
Serumurile, uleiurile si produsele de tip pre-treatment pot completa rutina de ingrijire, pentru a gestiona probleme si nevoi specifice. Printre principalele beneficii ale acestor produse se numara hidratarea intensa, pentru prevenirea uscarii si ruperii parului, nutritia si repararea, pentru intarirea si protejarea fibrei capilare deteriorate, protectia termica, utila in cazul coafarilor frecvente cu dispozitive care emit caldura. De asemenea, acest tip de produse pot ajuta la reducerea fenomenului de incretire a parului, oferind coafurii un aspect mai neted si mai stralucitor.
Cum sa alegi produsele de ingrijire potrivite pentru parul tau
Primul si poate cel mai important pas este sa tii cont de tipul de par si de nevoile sale specifice.
Parul normal
Parul normal este caracterizat de o textura echilibrata si o productie normala de sebum, arata stralucitor, este flexibil si elastic la atingere, fara sa se rupa si este relativ usor de gestionat si de coafat. Daca parul tau este normal, opteaza pentru un sampon cu actiune delicata, care curata in profunzime, fara a elimina uleiurile naturale ale scalpului. Foloseste-l impreuna cu un balsam care sa ajute la hidratarea parului si la descurcarea si coafarea acestuia. Foloseste saptamanal o masca de par hidratanta, pentru a-i mentine echilibrul.
Parul uscat sau deteriorat
Textura aspra, fire casante, aspect tern, varfuri despicate, tendinta de incretire si incalcire, lipsa de elasticitate, un scalp uscat sau iritat - acestea sunt doar cateva dintre caracteristicile unui par uscat, deshidratat ori deteriorat. alege un sampon hidratant sau reparator special formulat pentru parul uscat sau deteriorat si completeaza cu un balsam bogat si hranitor, pentru a ajuta la repararea si revitalizarea fibrei capilare. Uleiurile sau serumurile pot fi, de asemenea, necesare pentru ingrijirea parului uscat si deteriorat, pentru ca pot hidrata, hrani si proteja varfurile uscate si firele casante.
Parul gras
Un aspect uleios si lipicios, mai ales la radacini, matreata si iritatiile scalpului, lipsa de volum, necesitatea de a-l spala frecvent si dificultatea de a-l coafa - acestea sunt caracteristicile principale ale parului gras. Pentru acest tip de par ai nevoie de un sampon purificator si care sa elimine excesul de sebum fara a usca scalpul. Balsamul trebuie sa fie special conceput pentru parul gras si se aplica doar pe lungimea parului, pana la varfuri, evitand incarcarea radacinilor. Multe persoane care au acest tip de par nu folosesc masti capilare pentru ca se tem ca se va ingrasa si mai tare. Insa o masca hidratanta folosita o data pe saptamana pe lungimea parului va ajuta la prevenirea uscarii varfurilor.
Parul subtire sau lipsit de volum
Aspect plat, o textura moale si lipsita de densitate, dificultatea de a-l coafa - daca parul tau arata astfel inseamna ca este subtire si lipsit de volum. Alege un sampon care ofera textura si volum parului subtire, precum si un balsam usor sau revitalizant, care ajuta la descurcarea firelor fara a le incarca. O masca special conceputa pentru acest tip de par trebuie sa aiba o textura usoara, sa hidrateze si sa intensfice volumul, oferind stralucire.
⏩ Încearca Garnier Fructis Hair Food Masca Pepene Rosu Redensificatoare pentru parul subtire. Noua formula, imbogatita cu vitaminele C, E si F, ofera hidratare, stralucire intensa si fortifica fibra capilara. Complexul nutritiv de acizi grasi Omega 6 si 9, unt de shea si extract de pepene rosu ofera un aspect de 3X mai dens, descurca firele, hidrateaza in profunzime, netezeste fibra capilara si previne incretirea. Pentru parul lung si lipsit de volum si stralucire, foloseste Garnier Fructis Hair Food Masca Nutritiva Ananas, care hraneste și hidrateaza, pentru de 2X mai putine fire despicate. Cu o formulă ce contine vitaminele C, E si F, dar si unt de shea si acizi grasi Omega 6 si 9, masca ajuta la sigilarea cuticulelor, netezeste fibra capilara si previne incretirea, totul pentru a oferi o stralucire intensa parului
Parul cret sau ondulat
In general, parul cret sau ondulat poate avea tendinta de a se usca, deoarece uleiurile naturale de la nivelul scalpului ajung cu dificultate pana la varfuri. De asemenea, aceste tipuri de par pot fi dificil de coafat. In acest caz, este recomandat sa alegi un sampon hidratant si fara sulfati, care ajuta la controlul fenomenului de incretire si la definirea buclelor. Balsamul trebuie sa fie bogat in agenti hidratanti, pentru a ajuta la descurcarea si coafarea parului, fara a-l incarca, iar rutina poate fi completata cu serumuri si uleiuri care hidrateaza si definesc buclele.
Care sunt principalele ingrediente benefice din produsele pentru ingrijirea parului
Atunci cand alegi produse pentru ingrijirea parului, asigura-te ca citesti cu atentie etichetele, pentru a identifica ingredientele si formulele care ti se potrivesc cel mai bine. De asemenea, este util sa faci in prealabil teste cutanate si sa-ti modifici rutina de ingrijire pentru a gasi combinatia ideala de produse care sa raspunda nevoilor specifice ale parului tau. Iata pe ce ingrediente poti miza:
- extractele botanice - cele din plante precum aloe vera, ceaiul verde, lavanda, menta, rozmarinul si musetelul si cele din fructe, ca banana, pepenele rosu, papaya si ananasul, sunt bogate in antioxidanti si substante nutritive, care hranesc si protejeaza parul impotriva daunelor externe. Produsele de ingrijire pe baza de extracte botanice sunt naturale si au rolul de a hidrata, hrani, revitaliza si fortifica parul, echilibrand in acelasi timp si sanatatea scalpului
- proteinele - proteina de matase, cea de grau si cheratina au rolul de a ajuta la repararea parului deteriorat si fragil, reconstruind structura acestuia si oferindu-i rezistenta si elasticitate. Cheratina este o proteina prezenta in mod natural in structura fibrei capilare, deci este esentiala pentru sanatatea parului. Folosita in produsele de ingrijire, aceasta poate ajuta la repararea parului deteriorat, reconstruind legaturile proteice si consolidand firul de par din interior. Mai mult, cheratina poate forma un strat de protectie in jurul fiecarui fir de par, reducand riscul de rupere sau de deteriorare, si ajuta la mentinerea nivelului optim de hidratare, prin pastrarea umiditatii in interiorul fibrei capilare. Produsele cu cheratina ajuta la restabilirea elasticitatii naturale, prevenind ruperea parului
- vitaminele - vitamina E, vitamina B5 (pantenolul) si vitamina B7 (biotina) in mod special sunt antioxidanti puternici, care protejeaza parul de daunele oxidative si imbunatatesc sanatatea scalpului. Au proprietati hidratante si emoliente si ajuta la intarirea parului, precum si la reducerea fenomenului de incretire
- uleiurile naturale - uleiul de argan, de cocos, de jojoba, de avocado sunt bogate in acizi grasi si substante nutritive, care hidrateaza si hranesc parul, lasandu-l moale si stralucitor. In plus, adauga stralucire si reduc fenomenul de incretire a parului, disciplinand firele rebele
Ce ingrediente este recomandat sa eviti in produsele de ingrijire a parului
Anumite ingrediente care se gasesc in produsele pentru ingrijirea parului, folosite pe termen lung, il pot deteriora, deci este recomandat sa le eviti. Este vorba mai ales de:
- sulfati, care sunt agenti de curatare puternici, dar care pentru unele tipuri de par pot fi prea agresivi. Pot cauza uscarea excesiva a parului, decolorarea si iritatii ale scalpului
- parabenii, care sunt conservanti, avand rolul de a prelungi termenul de valabilitate al unui produs. Pot avea efecte negative asupra sanatatii generale, inclusiv a parului si scalpului
- siliconul, folosit pentru a conferi stralucire si netezime parului. Poate contribui la acumularea reziduurilor pe scalp si poate impiedica absorbtia substantelor nutritive
- alcoolul, poate cauza uscarea excesiva a parului si a scalpului, nefiind recomandat mai ales persoanelor cu parul uscat, fragil ori scalp sensibil, predispus la alergii
- parfumurile sintetice, care pot irita scalpul si pot provoca reactii alergice la unele persoane.
In general, atunci cand alegi produsele pentru ingrijirea parului, opteaza pentru formule cat mai naturale, organice, bio, care sunt mai sanatoase si mai sigure.
Rutina corecta de ingrijire a parului - cum sa folosesti samponul, balsamul, masca si tratamentele specifice
Pentru ca parul tau sa arate cat mai sanatos si stralucitor, este important sa alegi si sa folosesti corect produsele adecvate, dar si sa respecti etapele rutinei de ingrijire. Iata mai jos care sunt acestea:
Spalarea
Este important sa-ti speli parul in mod regulat, dar nu prea des, pentru a mentine echilibrul natural al uleiurilor de la nivelul scalpului, dar si hidratarea. Frecventa spalarii depinde de tipul si nevoile individuale ale parului tau, dar nu mai des de doua-trei ori pe saptamana. Daca faci mult sport sau ai avut o activitate fizica intensa, ai fost la piscina, ai facut baie in mare sau ai folosit multe produse de styling, este posibil sa fie necesar sa-ti speli parul mai des, pentru a elimina transpiratia si impuritatile.
Incepe prin a-ti umezi bine parul cu apa calduta, apoi toarna o cantitate adecvata de sampon in palme si maseaza-l usor pe scalp si pe par, concentrandu-te pe zona radacinilor. Cantitatea de sampon folosita trebuie sa fie adaptata lungimii si tipului de par. De exemplu, pentru parul scurt si subtire, cantitatea echivalenta unei lingurite poate sa fie suficienta. Daca ai parul des si mai lung, poti creste doza. Dupa ce ai masat usor scalpul si parul timp de cateva minute, clateste cu apa calduta din abundenta si asigura-te ca nu raman reziduuri de produs pe scalp sau pe par. Parul curat trebuie sa “scartaie” atunci cand treci degetele peste suvitele umede. Doar daca parul a fost foarte murdar, poti repeta procesul, dar nu exagera, pentru ca poti indeparta uleiurile naturale de pe scalp.
Aplicarea balsamului de par
Leave-in sau cu clatire - balsamul folosit depinde de preferintele personale, atat timp cat este ales corect in functie de tipul si nevoile parului. Aplica balsamul pe parul ud, dupa ce l-ai spalat cu sampon. Asigura-te ca ai eliminat excesul de apa de pe par inainte de aplicarea acestuia. Concentreaza-te pe aplicarea balsamului pe lungimi si varfuri, evitand sa-l aplici direct pe radacini, pentru a preveni ingreunarea si ingrasarea parului. Lasa-l sa actioneze pe par potrivit indicatiilor de pe ambalaj, de obicei cateva minute. Daca este necesar, clateste balsamul cu apa calduta. Pentru cele mai bune rezultate, foloseste un balsam din aceeasi gama cu samponul.
Folosirea mastii de par
Dupa folosirea balsamului, aplica masca intr-o cantitate generoasa pe lungimea parului, inclusiv varfuri, dar evita sa o aplici la radacini. Lasa masca sa actioneze potrivit indicatiilor de pe ambalaj, apoi clateste-o cu apa din abundenta. Pentru a spori eficienta mastii, iti poti acoperi parul cu un prosop cald sau folie alimentara. Utilizarea in mod regulat a mastii de par potrivite poate imbunatati semnificativ starea de sanatate si aspectul parului.
Uleiuri, serumuri si produse pre-treatment
Unele probleme ale parului pot fi gestionate adecvat cu ajutorul unor produse tintite. Poate sa fie vorba despre hidratare, reparare, protectie termica, definirea buclelor ori controlarea firelor rebele. Alege o textura si o consistenta potrivita preferintelor tale si tipului tau de par, fie ca este vorba despre un ulei uscat, un ser lichid, un tratament sub forma de crema care se foloseste inaintea etapei de spalare propriu-zise sau inaintea coafarii. Foloseste o cantitate mica de produs si incepe aplicarea de la mijlocul parului spre varfuri, evitand radacinile. Asigura-te ca distribui produsul uniform si maseaza-l usor, pentru a-l ajuta sa patrunda mai bine in profunzimea fibrei capilare. Respecta regulile de folosire, inclusiv in ceea ce priveste frecventa, indicate pe ambalajul produsului, pentru cele mai bune rezultate.
In concluzie, alegerea celor mai potrivite si eficiente produse pentru ingrijire implica o buna cunoastere a tipului de par, a problemelor si nevoilor acestuia. Daca suferi de probleme persistente, de exemplu, caderea parului, matreata ori scalp iritat, consulta un medic dermatolog, pentru recomandari personalizate. Cu produsele potrivite si practici adecvate, poti mentine sanatatea si frumusetea parului pe termen lung.
Sursa foto: Freepik