Ce este acidul hialuronic Ce este acidul hialuronic

Acidul hialuronic si rolul sau in sanatatea pielii - proprietati si beneficii

Descoperit in urma cu aproape 90 de ani, acidul hialuronic, numit pe buna dreptate un elixir al tineretii, a devenit intre timp un element de baza in rutina de ingrijire zilnica a pielii pentru multi dintre noi. Succesul in domeniul ingrijirii pielii se datoreaza in principal capacitatii sale remarcabile de a mentine un nivel adecvat de hidratare a acesteia, de a promova sinteza colagenului si de a combate semnele imbatranirii. Descopera in acest articol ce este acidul hialuronic, care sunt beneficiile sale pentru piele si cum sa-l integrezi in rutina ta de ingrijire cotidiana prin cele mai eficiente produse cosmetice


Cuprins:

 

Ce este acidul hialuronic?

In 1934, biochimistii Karl Meyer si John Palmer, de la Universitatea Columbia din New York, au descoperit si izolat acidul hialuronic in umoarea vitroasa a ochiului de taur. Ce este acidul hialuronic? Cunoscut si sub denumirea de hialuronan, acidul hialuronic este un glicozaminoglican (o polizaharida), o componenta majora a matricei extracelulare, care se gaseste in mod natural in corpul uman, in principal in piele, ochi si tesuturi conjunctive. Rolul sau este, printre altele, de a forma structura de sustinere a pielii, similar colagenului. Insa nivelul de acid hialuronic din organism scade pe masura ce imbatranim, ceea ce face ca pielea sa-si piarda fermitatea si supletea, favorizand aparitia liniilor fine si a ridurilor. 


Succesul in domeniul ingrijirii pielii este dat de faptul ca este usor solubil in apa si are proprietati gelifiante, acidul hialuronic fiind considerat cea mai puternica molecula hidratanta cunoscuta pana in prezent. Mai concret, acidul hialuronic se comporta ca un mic burete, fiind capabil sa retina de aproape o mie de ori greutatea sa in apa, motiv pentru care este un compus extrem de important pentru mentinerea nivelului de umiditate, a fermitatii si supletei pielii.

Tipuri de acid hialuronic

 

Exista mai multe tipuri de acid hialuronic, in functie de greutatea moleculara, consistenta si capacitatea de penetrare in piele, fiecare conceput pentru scopuri specifice. Printre cele mai comune sunt:

  • acidul hialuronic cu greutate moleculara mare - formeaza o bariera de protectie la suprafata pielii, retinand umiditatea si mentinand pielea hidratata. Este utilizat in principal in produsele topice de ingrijire a pielii, de exemplu, ser cu acid hialuronic sau creme cu acid hialuronic

  • acidul hialuronic cu greutate moleculara mica - format din molecule mai mici, are o capacitate de penetrare mai profunda in piele. Este frecvent folosit in serumuri si tratamente tintite, de exemplu, cele antirid

  • acidul hialuronic reticulat - are o consistenta mai groasa si poate adauga volum si contur fetei, fiind utilizat in procedurile cosmetice profesionale, ca umpluturi dermice hialuronatul de sodiu - o forma de sare a acidului hialuronic, ajuta la mentinerea nivelului de umiditate al pielii, prevenind deshidratarea. Se gaseste intr-o gama larga de produse de ingrijire a pielii, inclusiv de curatare, creme hidratante si serumuri.

  • acidul hialuronic lipozomal - este formulat intr-un mod care imbunatateste penetrarea in straturile mai profunde ale pielii. Este folosit frecvent in serumuri si produse anti-imbatranire

Care sunt beneficiile acidului hialuronic?

Acidul hialuronic este molecula de referinta pentru ingrijirea cosmetica pentru hidratarea pielii si anti-imbatranire. Insa beneficiile sale nu se opresc aici, fiind un ingredient activ cu un spectru mult mai larg de actiune.

Hidratarea optima a pielii

Unul dintre beneficiile principale ale acidului hialuronic este capacitatea sa de a mentine hidratarea optima a pielii. Actioneaza ca un rezervor de umiditate, mentinand pielea bine hidratata, cu volum, deci sanatoasa.

Reumplerea tenului

Acidul hialuronic are capacitatea de a umple spatiile dintre celulele pielii si actioneaza ca un ciment pentru a le mentine impreuna. Acest lucru contribuie la un aspect mai fin, deci mai intinerit al pielii.


⏩ Alege serumul cu acid hialuronic Garnier Skin Naturals Hyaluronic Aloe, care ajuta la reumplerea tenului, hidrateaza intens si ofera suplete pielii, dupa o singura utilizare.


Protejarea pielii

Formand o bariera de protectie la suprafata pielii, acidul hialuronic poate sa ajute la combaterea efectelor nocive ale factorilor poluanti din mediu si ale radiatiilor UV, prevenind deteriorarea sa si imbatranirea prematură.

Promovarea sintezei colagenului

Acidul hialuronic stimuleaza productia de colagen, cea mai importanta proteina din structura pielii, si astfel contribuie la mentinerea elasticitatii si fermitatii acesteia. Procesul natural de imbatranire face ca productia de colagen sa scada si este afectata si capacitatea pielii de a retine apa. Acidul hialuronic stimuleaza actiunea fibroblastelor, responsabile de productia de colagen.

Reducerea semnelor de imbatranire

Prin actiunea profund hidratanta si de umplere a spatiului intercelular, acidul hialuronic ajuta la reducerea aspectului liniilor fine si al ridurilor, facandu-l un plus valoros in ingrijirea antirid.

Repararea tesuturilor deteriorate

Acidul hialuronic accelereaza procesul natural de vindecare al pielii. Ajuta la repararea tesuturilor deteriorate si calmeaza pielea iritata si inflamata, inclusiv cea afectata de arsuri superficiale. De altfel, multe produse cicatrizante contin acid hialuronic.

Cum sa incluzi acidul hialuronic in rutina de ingrijire zilnica?

cum sa incluzi acidul hialuronic in rutina de ingrijire zilnica

 

Utilizat pe scara larga in produse cosmetice, de exemplu, serumuri, lotiuni si creme hidratante pentru fata si ochi si masti, dar si in proceduri profesionale, pentru intinerirea faciala non-chirurgicala, acidul hialuronic ofera avantaje distincte in functie de diferitele tipuri de piele. 


Astfel, persoanele cu pielea normala pot beneficia de capacitatea de hidratare optima a acidului hialuronic, in timp ce cele cu tenul gras il pot folosi pentru a mentine echilibrul de umiditate, fara a suprastimula producția de sebum. De asemenea, pentru ca hidrateaza in profunzime, acidul hialuronic este benefic pentru pielea uscata, prevenind descuamarea si senzatia de strangere. Acidul hialuronic este util si pentru combaterea aspectului tern, prin actiunea sa de sustinere a barierei cutanate. Nu in ultimul rand, acidul hialuronic este util pentru pielea matura, pentru ca reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor si promoveaza sinteza de colagen.


Fiind un ingredient versatil si eficient pentru ingrijirea tuturor tipurilor de piele, acidul hialuronic poate fi inclus in toate etapele rutinei de infrumusetare zilnica.

Curatarea

Orice rutina de ingrijire incepe cu curatarea si demachierea pielii. Foloseste un produs de curatare bland, hidratant, de exemplu, apa micelara cu acid hialuronic, un gel sau o spuma, in functie de tipul de piele, pentru a indeparta murdaria, machiajul si impuritatile, fara a elimina uleiurile naturale ale acesteia.


⏩  Afla de aici tot ce trebuie sa stii despre apa micelara

Tonifierea

Desi tonifierea este considerata un pas optional, lotiunea tonica are rolul de a echilibra pH-ul pielii si de a o ajuta sa absoarba mai bine produsele folosite ulterior. Si in acest caz poti opta pentru un produs care sa contina acid hialuronic.

Aplicarea acidului hialuronic

Alege un produs cu acid hialuronic pentru ten care se potriveste preferintelor si nevoilor tale. Aceste produse pot veni sub diferite forme, de la serumuri la crema hidratanta cu acid hialuronic si masti. Iata cum poti aplica acidul hialuronic:

  • serumurile - un ser pentru fata cu acid hialuronic sau chiar un ser cu acid hialuronic si colagen este un produs mai concentrat, care patrunde profund in piele. Aplica o cantitate mica de ser acid hialuronic pe pielea curata si umeda si maseaza usor, concentrandu-te pe zonele unde este nevoie de hidratare suplimentara

  • cremele hidratante - dupa aplicarea serumului (daca folosesti unul), asteapta cateva minute si continua cu folosirea unei creme de fata cu acid hialuronic. Intinde uniform produsul pe fata, gat si decolteu, cu miscari usoare, ascendente. 


⏩ Incearca Gelul hidratant cu acid hialuronic si extract de aloe vera organica de la Garnier. Dupa 4 saptamani de utilizare, tenul devine mai luminos (80% femei***), mai odihnit (84% femei***), mai confortabil (90% femei***). 


***test consumatori, 4 saptamani, 50 de femei.


  • mastile servetel - aceste produse cu acid hialuronic sunt o alta modalitate de a introduce ingredientul in rutina ta de ingrijire a pielii. Aplica masca infuzata cu acid hialuronic pe fata curata, las-o sa actioneze cat recomanda producatorul si apoi maseaza in piele produsul ramas.

Folosirea cremei de protectie solara

Daca folosesti o crema fata cu acid hialuronic dimineata, incheie rutina de ingrijire cu un produs de protectie solara cu spectru larg, cu un SPF de cel putin 30. Acidul hialuronic nu protejeaza pielea de soare, asa ca un produs cu SPF este important pentru a contracara efectele radiatiilor UV.


Frecventa de utilizare a acidului hialuronic depinde de tipul de piele si de produsele folosite. Pentru majoritatea oamenilor, includerea acestuia atat in rutina de dimineata, cat si in cea de seara este un lucru benefic. Pe de alta parte, pentru persoanele cu pielea grasa poate sa fie suficienta folosirea unui produs cu acid hialuronic pentru fata o data pe zi, pentru a nu afecta productia de sebum.

Acidul hialuronic in procedurile estetice (acid hialuronic injectabil)

In acest domeniu, este folosit mai ales acid hialuronic injectabil, pentru tratamentele care vizeaza compensarea pierderii de volum a pielii sau rehidratarea in profunzime. Tratamentele sunt pe baza de:

  • acid hialuronic reticulat - folosit ca filler, acesta este eficient mai ales asupra pliurilor nazolabiale

  • acid hialuronic tip booster - hidrateaza pielea in profunzime si ii confera fermitate si suplete. Poti folosi un tratament cu acid hialuronic de la varsta de 25 de ani, avand efect preventiv in ceea ce priveste semnele imbatranirii.

Ingrijirea holistica: acidul hialuronic din dieta

acid hialuronic din dieta

 

Sursele alimentare de acid hialuronic pot completa eforturile de ingrijire optima a pielii. Desi nu este direct absorbit de piele precum produsele topice, acidul hialuronic din surse alimentare poate contribui la sanatatea generala a tegumentelor. Poti include acidul hialuronic in dieta prin alimente care il contin:

  • supa de oase - aceasta este o sursa bogata de colagen, un precursor al acidului hialuronic

  • radacini si tuberculi cu amidon, de exemplu, cartofii, inclusiv cei dulci, care contin magneziu, ce sustine productia de acid hialuronic

  • legume cu frunze verzi, ca spanacul si varza, care contin, de asemenea, magneziu.

  • grasimi sanatoase, din surse precum avocado, nuci si peste gras, care sustin filmul hidrolipidic al pielii.


De asemenea, exista suplimente alimentare special concepute pentru a sustine sanatatea pielii si productia de acid hialuronic. Aceste suplimente contin, de obicei, o combinatie de vitamine, minerale si alti compusi benefici pentru piele, inclusiv acid hialuronic, dar si colagen. Retine ca, in general, este recomandat ca suplimentele alimentare - fie ele pastile cu acid hialuronic ori acid hialuronic lichid - sa se administreze urmand sfaturile unui specialist in domeniul sanatatii si ca acestea nu trebuie sa inlocuiasca o dieta echilibrata si variata.


In afara de alimente bogate in colagen si acid hialuronic, mentinerea hidratarii prin consumul unei cantitati adecvate de apa zilnic, este, de asemenea, foarte importanta pentru sanatatea generala a pielii. Capacitatea acidului hialuronic de a retine apa este un factor cheie in hidratarea pielii, iar lichidele ajuta la sustinerea functiei acestuia.

Contraindicatii si efecte adverse ale acidului hialuronic

Acidul hialuronic este, in general, considerat sigur pentru utilizare topica in produsele de ingrijire a pielii. Totusi, ca orice ingredient de acest tip, are contraindicatii si potentiale efecte adverse pe care ar trebui sa le cunosti. 


In ceea ce priveste contraindicatiile, acestea vizeaza:

  • alergii sau hipersensibilitate - persoanele cu alergii cunoscute la acidul hialuronic sau la substante similare ar trebui sa evite produsele care le contin. Reactiile alergice pot provoca roseata, mancarime, inflamatie sau urticarie

  • infectii ale pielii sau rani deschise - folosirea produselor cu acid hialuronic poate creste riscul de iritatie sau infectie

  • sarcina si alaptarea - desi exista putine studii privind efectele acidului hialuronic in aceasta perioada, se recomanda consultarea unui medic inainte de utilizare

  • tulburari autoimune - si in acest caz se recomanda consultarea unui medic inainte de a utiliza produse cu acid hialuronic.


Printre efectele adverse ale acidului hialuronic se numara:

  • iritatii si roseata, in special daca pielea este sensibila - este recomandata efectuarea unui test de toleranta pe o zona mica de piele, de exemplu, in pliul interior al cotului, inainte de a folosi produsul cu acid hialuronic

  • eruptii acneice  - acidul hialuronic este non-comedogenic (nu infunda porii), dar au fost raportate cazuri de eruptii acneice sau de agravare a acneei. Daca se intampla acest lucru, intrerupe utilizarea si consulta un medic dermatolog.


Este important de retinut ca efectele adverse sunt asociate mai frecvent cu acidul hialuronic utilizat in procedurile cosmetice profesionale. 


Acidul hialuronic este un ingredient versatil, utilizat pe scara larga pentru ingrijirea tuturor tipurilor de piele, cu numeroase beneficii. Indiferent daca vrei sa combati efectele imbatranirii, sa mentii un nivel de hidratare adecvat sau sa stimulezi procesul de vindecare, acidul hialuronic este un plus eficient in rutina de ingrijire zilnica a pielii. Rezultatele nu vor intarzia sa apara: pielea ta bine hidratata va avea un aspect mai sanatos si cu o textura mai fina, ferma, elastica si mai intinerita.

Sursa foto: Freepik


Resurse: 

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22915-hyaluronic-acid

https://www.webmd.com/beauty/benefits-hyaluronic-acid

https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/hyaluronic-acid-definition-benefits-and-the-best-serums/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6403654/