AHA si BHA: ce acizi sunt mai potriviti pentru ingrijirea tenului gras si mixt?
Fiecare tip de ten vine la pachet cu provocarile specifice, iar cel gras si cel mixt pot fi uneori mai dificil de ingrijit. Toti stim cat este de neplacut sa te confrunti cu excesul de sebum, pori dilatati sau imperfectiuni, care par sa apara exact cand nu te astepti. Din fericire, exista solutii eficiente pentru a gestiona aceste manifestari, iar alfa hidroxi acizii (AHA) si beta hidroxi acizii (BHA) sunt printre ingredientele care au demonstrat ca pot face o reala diferenta. Te-ai gandit vreodata care dintre acesti acizi sunt mai potriviti pentru ingrijirea tenului tau? Sigur ai vazut ambele variante mentionate pe etichetele produselor tale preferate si poate ca te-ai intrebat care este diferenta dintre ele. Descopera in continuare tot ce trebuie sa stii despre AHA si BHA si cum te pot ajuta sa ai un ten mai hidratat si sanatos.
Cuprins:
- Ce inseamna AHA?
- Ce sunt BHA?
- Diferente si puncte comune intre acizii AHA si BHA
- Cand pot fi folositi impreuna AHA si BHA?
- Cum sa incluzi acizii AHA si BHA in rutina de ingrijire a tenului gras si mixt
- Ce ingrediente sa eviti atunci cand folosesti AHA si BHA
Ce inseamna AHA?
AHA este prescurtarea pentru alfa-hidroxi acizi, un grup de compusi solubili in apa, care exfoliaza delicat stratul superior al tenului. Acesti acizi actioneaza prin dizolvarea legaturilor dintre celulele moarte, aspect ce ajuta la indepartarea impuritatilor si obtinerea unui ten mai neted si mai luminos. Spre deosebire de anumite scruburi abrazive, care au potentialul de a irita tenul, AHA iti ofera o exfoliere chimica blanda si eficienta, prin faptul ca sustine procesul natural de reinnoire celulara. Prin urmare, acizii AHA sunt ideali daca vrei sa tratezi probleme specifice precum hiperpigmentarea, liniile fine sau porii dilatati.
Exemple de acizi AHA des intalniti
Acizii AHA sunt prezenti in multe dintre produsele dedicate ingrijirii tenului, fiecare avand beneficii unice. Iata care sunt acestia:
- acidul glicolic - derivat din trestia de zahar, acidul glicolic este compus din molecule extrem de mici care patrund cu usurinta in straturile superficiale ale tenului. Este recomandat pentru reducerea petelor pigmentare si imbunatatirea texturii generale a tenului gras sau mixt. In plus, acest acid ajuta la stimularea regenerarii celulare si la reducerea aspectului liniilor fine
- acidul lactic - obtinut din produse lactate si legume fermentate, acidul lactic exfoliaza delicat si hidrateaza in acelasi timp. Este ideal pentru tenul sensibil sau mixt, deoarece ajuta la pastrarea barierei naturale de protectie a pielii, oferind un aspect catifelat si sanatos. De asemenea, contribuie la echilibrarea nivelului de hidratare al tenului
- acidul malic - provenit din mere, acidul malic este recunoscut pentru capacitatea sa de a ilumina tenul si de a uniformiza textura acestuia. Ajuta la reducerea aspectului tern si sustine, de asemenea, procesele naturale de detoxifiere ale tenului
- acidul citric - extras din citrice, precum lamaile si grepfrutul, contribuie la mentinerea unui pH echilibrat al tenului gras sau mixt. In plus, acidul citric are proprietati antioxidante, prin intermediul carora protejeaza tenul de factorii de mediu daunatori. Este util pentru minimizarea aspectului porilor si pentru netezirea texturii tenului
- acidul tartric - gasit in fructe, ca citrice si struguri, acidul tartric completeaza actiunea eficienta a altor AHA. Este potrivit pentru tenul mixt, care necesita o exfoliere constanta, dar blanda. In plus, ajuta la reducerea semnelor de oboseala si la revitalizarea tenului
- acidul mandelic - derivat din extractul de migdale, acidul mandelic este benefic pentru reducerea dimensiunii și imbunatatirea aspectului porilor. Are proprietati antiinflamatoare si antioxidante, fiind eficient pentru gestionarea melasmei. De asemenea, stimuleaza regenerarea celulara si este potrivit pentru toate tipurile de ten, inclusiv cel sensibil.
Ce sunt BHA?
BHA, sau beta-hidroxi acizii, pot fi considerati aliatii de incredere ai tenului gras si mixt. Acesti acizi sunt solubili in ulei, ceea ce le permite sa patrunda adanc in pori si sa dizolve excesul de sebum, celulele moarte si alte impuritati care se acumuleaza. Practic, BHA lucreaza din interior spre exterior, lasandu-ti tenul curat, matifiat si mai putin predispus la aparitia imperfectiunilor. In plus, acesti compusi au un efect calmant, pot reduce roseata si inflamatia cauzate de acnee sau iritatii.
Exemple de acizi BHA
BHA includ anumiti acizi care au proprietati deosebite pentru ingrijirea tenului gras si mixt. Iata cateva exemple relevante:
- acid salicilic - un ingredient indispensabil pentru tenul gras sau acneic, acidul salicilic este, fara indoiala, unul dintre cei mai cunoscuti BHA. Extras din scoarta de salcie, acesta are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene. Prin urmare, ajuta la tratarea cosurilor si previne aparitia lor ulterioara. De asemenea, curata porii in profunzime, regleaza productia de sebum si reduce vizibil semnele lasate de acnee, pentru ca tu sa te bucuri de un ten mai curat
- acid beta-hidroxibutiric - chiar daca este mai putin cunoscut, nu inseamna ca eficienta acestui acid este diminuata. Din contra, acest compus este un exfoliant delicat, ideal daca ai tenul gras si sensibil, deoarece ajuta la mentinerea echilibrului natural al pielii si reduce sebumul
- acid tropic - dupa cum ii spune si numele, acidul tropic este derivat din surse vegetale exotice. In cazul in care esti in cautarea unei solutii practice pentru estomparea petelor pigmentare si reducerea porilor dilatati, ii poti da o sansa acestui ingredient. Mai ales daca ai tenul mixt, acest acid va fi de mare folos pentru ingrijirea suplimentara in zonele cu exces de sebum
- acid tretocanic - cu proprietati antiinflamatoare si calmante, acidul tretocanic este perfect pentru tenul gras acneic. Pe masura ce este folosit, vei observa ca ajuta la minimizarea aspectului porilor si matifierea tenului.
⏩ Citeste mai departe si afla din articolul Garnier ce este acidul salicilic si cum il poti include in rutina de ingrijire a tenului.
Diferente si puncte comune intre acizii AHA si BHA
Daca te-ai intrebat vreodata care sunt diferentele dintre acizii AHA si BHA sau care ti se potriveste mai bine, este momentul oportun sa descoperi si sa intelegi pe deplin particularitatile lor. Ambele tipuri sunt exfolianti chimici, care ajuta la indepartarea celulelor moarte si imbunatatesc aspectul general al tenului, insa actioneaza in moduri diferite.
Diferentele principale dintre AHA si BHA
AHA si BHA, desi fac parte din aceeasi familie de exfolianti, au caracteristici distincte care ii fac potriviti pentru nevoi diferite ale tenului. AHA actioneaza prin reducerea concentratiei ionilor de calciu din piele, astfel favorizand indepartarea celulelor moarte de la suprafata tenului. Daca ai probleme cu pigmentarea sau doresti sa combati semnele imbatranirii, AHA sunt alegerea potrivita, deoarece asigura o exfoliere mai intensa si stimuleaza productia de colagen.
Pe de alta parte, BHA, in special acidul salicilic, castiga detasat lupta cu acneea. Acestia sunt folicotropici, adica au capacitatea de a patrunde mai adanc in pori si in foliculii pilosi, exact acolo unde incepe sa se formeze acneea. Un avantaj important al BHA este ca provoaca mai putina iritatie comparativ cu AHA si au proprietati antibacteriene si antiinflamatoare suplimentare. In plus, BHA confera protectie impotriva efectelor negative ale razelor ultraviolete.
Ce beneficii au in comun AHA și BHA
Dupa cum am mentionat anterior, ambele grupuri de acizi au efecte benefice asupra sanatatii tenului. Printre beneficiile lor comune si impresionante se regasesc:
- reducerea inflamatiei, un factor-cheie in probleme precum acneea sau rozaceea
- uniformizarea nuantei tenului
- minimizarea aspectului porilor dilatati si al ridurilor superficiale
- imbunatatirea generala a texturii tenului
- repararea zonelor unde tenul a fost deteriorat de expunerea repetata la soare.
Poti gasi acesti acizi in diverse concentratii, de la produse cosmetice pentru uz zilnic, precum creme si lotiuni, pana la tratamente profesionale intensive, precum peelingurile chimice. Acestea din urma sunt folosite pentru probleme mai specifice precum calusuri, acnee severa, fotoimbatranire, excrescente ale pielii sau psoriazis.
Un aspect important de retinut este ca AHA si BHA pot face tenul mai sensibil la soare. De aceea, este important sa folosesti zilnic o protectie solara cu SPF de minimum 30, indiferent de sezon sau de vremea de afara. Aceasta masura de precautie iti va asigura rezultate optime si va preveni efectele nedorite ale expunerii la soare.
Cand pot fi folositi impreuna AHA si BHA?
Dupa ce ai inteles pe deplin ce sunt AHA si BHA si care este diferenta dintre ele, intrebarea care vine in mod natural este daca acesti acizi pot fi utilizati impreuna de catre persoanele cu un ten gras acneic sau mixt. Raspunsul este, in general, unul afirmativ, insa este nevoie sa iei in considerare cateva masuri de precautie importante pentru a evita iritarea pielii. Desi, in majoritatea cazurilor, se pot obtine rezultate bune folosind doar unul dintre acesti acizi, combinarea lor poate avea rezultate benefice in anumite situatii.
Poti alege sa folosesti AHA si BHA impreuna atunci cand te confrunti cu mai multe probleme ale tenului simultan. De exemplu, daca ai atat semne de imbatranire prematura si riduri, cat si pori infundati sau acnee, solutia potrivita este sa-i folosesti alternativ.
Cum sa incluzi acizii AHA si BHA in rutina de ingrijire a tenului gras si mixt
Pentru a preveni iritarea excesiva, poti aplica produsele pentru ten gras cu acizi AHA sau BHA in functie de problemele specifice. Spre exemplu, poti folosi un produs cu AHA pe intreaga fata pentru a trata semnele de imbatranire, iar altul cu BHA doar in zonele predispuse la imperfectiuni. De asemenea, anumite tipuri de AHA sunt mai blande cu tenul si pot fi mai potrivite pentru a fi combinate cu BHA.
Nu este necesara utilizarea zilnica a acestor acizi. Poti incepe cu o aplicare saptamanala crescand frecventa treptat, luand in considerare modul in care reactioneaza tenul tau. Monitorizarea atenta a reactiei tenului tau la aceste schimbari este esentiala - daca observi semne de iritatie, roseata sau disconfort, le poti folosi mai rar sau poti alege produse cu o concentratie mai mica.
De asemenea, este recomandat sa te consulti cu un medic specialist, de exemplu, un dermatolog, inainte de a combina acesti acizi, mai ales daca tenul tau gras are tendinte acneice severe ori este sensibil. Acesta te poate indruma in alegerea concentratiilor potrivite si a frecventei de utilizare, astfel incat sa beneficiezi de avantajele ambelor tipuri de acizi, fara sa compromiti bariera protectoare a tenului.
⏩ Descopera produsele de ingrijire recomandate tenului gras si mixt din gama Pure Active de la Garnier. De la geluri de curatare eficiente care pot elimina impuritatile si regla productia de sebum la creme cu o textura non-grasa, care matifiaza tenul pentru intreaga zi, poti alege produsele corespunzatoare pentru a construi o rutina de ingrijire personalizata.
Rutina de ingrijire a tenului gras si mixt cu AHA si BHA
Gestionarea problemelor specifice tenului gras si mixt devine o sarcina mai usor de indeplinit, dupa ce ai toate informatiile relevante la indemana. Concret, o rutina de ingrijire completa si eficienta are la baza o serie de etape:
Curatare zilnica
Fara indoiala, curatarea corecta a tenului gras si mixt este unul dintre cei mai importanti pasi pe care trebuie sa-i parcurgi in fiecare zi. Pentru a face acest lucru, ai la dispozitie mai multe optiuni dintre care poti alege, in functie de preferintele personale. Gelul de curatare purifiant anti-imperfectiuni Garnier Pure Active are o formula interesanta, formata din doua ingrediente care se sustin reciproc. Pe de o parte, niacinamida intareste bariera lipidica a pielii, adica ajuta ca umiditatea sa ramana in interiorul tesuturilor, in timp ce BHA elimina impuritatile, matifiaza tenul si micsoreaza porii dilatati.
In schimb, daca esti in cautarea unui produs care poate reduce punctele negre si nivelul de sebum, atunci gelul de curatare pentru ten gras Garnier Pure Active Charcoal este exact ce ai nevoie. Formula sa imbogatita cu acid salicilic si carbune actioneaza ca un magnet pentru impuritati, ajutand la curatarea porilor si la eliminarea excesului de sebum.
De asemenea, gelul de curatare Garnier Pure Active Charcoal 3 in 1 bifeaza toate criteriile necesare de care un ten gras si mixt are nevoie in fiecare zi. Fiind un produs multifunctional, il poti utiliza pentru indepartarea impuritatilor, exfoliere delicata si chiar ca masca.
Hidratare in profunzime
Chiar daca excesul de sebum este o caracteristica definitorie pentru tenul gras, asta nu inseamna ca hidratarea este un pas optional. Din contra, pentru inceput iti recomandam sa folosesti un produs care ajuta la uniformizarea pielii, precum serumul anti-imperfectiuni cu niacinamida, AHA + BHA Garnier Pure Active. Dupa care, pentru a maximiza efectul ingredientelor active, aplica un strat subtire de crema matifianta Garnier Pure Active, cu o formula hipoalergenica, fara uleiuri ori silicon si o textura de gel care se absoarbe in ten in doar cateva minute.
Protectia solara
Indiferent ca ai un ten gras sau mixt, protectia solara este un aspect de la care nu trebuie sa faci rabat. Mai ales daca alegi sa introduci acizii AHA si BHA in rutina zilnica, devine mai important sa aplici in fiecare dimineata un produs care iti va oferi protectia de care ai nevoie. In acest context, poti alege crema fluida invizibila anti-imperfectiuni Garnier Pure Active SPF 50+. Pe langa faptul ca previne daunele cauzate de expunerea la soare, matifiaza tenul, reduce imperfectiunile, cosurile, porii dilatati si semnele postacneice.
Ce ingrediente sa eviti atunci cand folosesti AHA si BHA
Pentru a obtine cele mai bune rezultate si un ten fara cusur, este important sa stii ce ingrediente active nu reactioneaza corespunzator in combinatie cu acizii AHA si BHA. Anumite asocieri pot diminua eficacitatea produselor sau pot cauza iritatii nedorite. Iata care sunt acestea:
- vitamina C si AHA - vitamina C este sensibila la schimbarile de pH, iar folosirea concomitenta cu acizii AHA poate compromite beneficiile ambelor ingrediente. In plus, pot aparea iritatii la nivelul tenului, mai ales daca ai o anumite sensibilitate. In schimb, poti folosi vitamina C dimineata si AHA seara
- retinol alaturi de AHA si BHA - folosirea lor simultana poate afecta bariera protectoare a tenului, provocand astfel uscaciune excesiva, roseata si sensibilitate. In plus, retinolul este uningredient care isi poate pierde din stabilitate atunci cand intra in contact cu acizii exfolianti. Pentru a te bucura de avantajele fiecaruia, este recomandat sa alternezi zilele in care le utilizezi.
Asadar, alegerea intre AHA si BHA pentru tenul gras si mixt nu trebuie sa fie complicata. Important este sa intelegi ce nevoi are tenul tau si sa te orientezi catre produsele care ii pot imbunatati aspectul si mentine sanatatea pe termen lung.
Surse:
https://www.healthline.com/health/aha-vs-bha#aha-use-and-otc-products
https://www.webmd.com/beauty/aha-bha-skin-exfoliate
https://www.medicalnewstoday.com/articles/alpha-hydroxy-acid#safety-tips
Surse foto: Freepik.com