Ce este acidul hialuronic Ce este acidul hialuronic

Ce este acidul salicilic si cum il poti include in rutina de ingrijire a tenului

Trebuie sa recunoastem ca ingrijirea tenului este un subiect important pentru fiecare dintre noi. Un aspect luminos si sanatos al acestuia, fara pete sau urme lasate de acnee, a devenit un obiectiv de frumusete pe care orice femeie isi doreste sa-l atinga. Pentru a obtine un ten sanatos si luminos, este necesar sa alegem produse de ingrijire cu ingrediente de calitate, care sa raspunda nevoilor pielii. Acidul salicilic este unul dintre acestea - un ingredient activ, care isi demostreaza eficacitatea cu fiecare ocazie, prin faptul ca ofera rezultate benefice, mai ales in cazul problemelor legate de pori infundati, acnee, puncte negre ori productia accelerata de sebum. Descopera in cele ce urmeaza ce este acidul salicilic, care sunt beneficiile sale in cazul unui ten mixt sau gras, cum se foloseste acest ingredient, dar si cum il poti include in rutina de ingrijire.

Cuprins:

Ce este acidul salicilic?

Acidul salicilic este un compus chimic care se extrage in mod natural din scoarta de salcie alba sau de mesteacan, dar poate fi sintetizat cu scopul de a fi inclus in produsele de ingrijire destinate tenului. Acest ingredient face parte din familia beta hidroxiacizilor (BHA) si este recunoscut pentru proprietatile sale exfoliante, antiseptice si antiinflamatoare.

Pentru a intelege pe deplin care este rolul acidului salicilic, trebuie sa stii ca exista doua tipuri principale de exfolianti. Pe de o parte, avem alfa hidroxiacizii (AHA) precum acidul glicolic, lactic ori citric, care sunt solubili in apa si actioneaza la suprafata pielii, ajutand astfel la indepartarea delicata a celulelor moarte. In schimb, beta hidroxiacizii (BHA) din care face parte si acidul salicilic, sunt solubili in ulei, particularitate ce le permite sa patrunda mai adanc in straturile pielii, pana la cel cornos, si sa actioneze in profunzime. 

Prin urmare, putem spune ca acidul salicilic este un ingredient benefic pentru persoanele cu ten gras sau mixt, care se confrunta zilnic cu probleme legate de excesul de sebum, pori dilatati, puncte negre ori albe sau chiar diferite tipuri de acnee. 

Beneficiile acidului salicilic

Acum ca ai inteles pe deplin ce este acidul salicilic, este momentul oportun sa descoperi cum poate acest ingredient activ sa imbunatateasca vizibil aspectul si sanatatea pielii, respectiv sa redea tenului elasticitatea, luminozitatea si supletea dorite. Iata care sunt beneficiile notabile ale acidului salicilic: 

Regleaza secretia de sebum

Daca ai tenul gras ori mixt, cel mai probabil esti deja familiarizata cu una dintre cele mai comune si vizibile probleme ale sale: excesul de sebum. Atunci cand glandele sebacee, responsabile de producerea acestui compus hidratant, devin hiperactive din pricina dezechilibrelor hormonale sau a factorilor de stres, vei observa ca tenul tau devine mai uleios, in special in zona T. 


In acest punct, vei avea ocazia sa observi actiunea favorabila a acidului salicilic. Acesta din urma are capacitatea de a patrunde prin bariera cutanata a pielii, formata din lipide si proteine, si inhiba productia de sebum. Prin urmare, tenul tau nu va mai arata lucios si va fi mai putin predispus la formarea imperfectiunilor. 

Imbunatateste textura pielii

Gandeste-te la faptul ca pielea ta este expusa zilnic la o serie de factori externi, precum poluarea ori razele ultraviolete. Pentru a o proteja si ingriji eficient, includerea acidului salicilic in rutina zilnica poate fi o solutie excelenta. Acest ingredient activ actioneaza prin curatarea in profunzime a porilor infundati si indepartarea delicata a impuritatilor, murdariei si uleiului acumulate. Rezultatul este o piele mai fina si mai catifelata la atingere, cu un aspect uniform si sanatos.. Acest proces de imbunatatire a aspectului tenului este unul gradual, cat timp folosesti constant produse cu acid salicilic in compozitie.

Minimizeaza aspectul porilor

Un lucru interesant este faptul ca dimensiunea porilor este un element mostenit genetic, prin urmare acesta nu poate fi modificat, indiferent de ingredientele active pe care alegi sa le folosesti. Cu toate acestea, acidul salicilic are proprietatea de a le imbunatati vizibil aspectul fizic. Acest compus chimic descompune sebumul in exces, murdaria si impuritatile care se acumuleaza de-a lungul zilei pe fata. Prin curatarea eficienta a tenului cu un cleanser cu acid salicilic, reusesti sa previi acumularea de bacterii care pot duce la formarea cosurilor si a comedoanelor. Asadar, pielea ta va arata constant ingrijita si mai neteda. 

Indeparteaza celulele moarte

Pielea noastra trece printr-un proces de reinnoire celulara, de obicei la fiecare la 28 de zile, insa aceasta perioada tinde sa se prelungeasca, pe masura ce inaintam in varsta. Din pricina incetinirii acestui proces, celulele moarte tind sa se adune in stratul cornos al pielii, adica in partea exterioara a epidermei, responsabila de protectia corpului impotriva factorilor externi. Desi aceste efecte nu sunt vizibile imediat , le poti remarca in timp: un ten cu aspect tern, obosit si lipsit de luminozitate. Datorita proprietatilor sale exfoliante, acidul salicilic slabeste legaturile dintre celulele moarte si ajuta la eliminarea lor in mod natural, pentru a face loc dezvoltarii altora noi. 

Reduce inflamatiile tenului si roseata

Stresul, factorii de mediu sau anumite probleme ale pielii pot cauza roseata sau iritatii neplacute pe ten. Acidul salicilic vine in ajutorul tau cu proprietatile sale antiinflamatoare naturale. Acesta nu doar ca reduce aspectul inrosit al fetei, dar calmează și senzatia neplacuta de disconfort. Dacă ai un ten sensibil, predispus la acnee, vei aprecia cum acest ingredient actioneaza bland, dar eficient pentru a-ti induce senzatia de confort. Poti sa folosesti produse cu acid salicilic local, prin aplicarea acestora doar pe zonele afectate. 

Poate ameliora sau preveni acneea

Cu toate ca acidul salicilic este des mentionat in majoritatea cazurilor de acnee, acest ingredient este adesea recomandat pentru tratarea celei non-inflamatorie. Cele mai intalnite tipuri ale acestei afectiuni sunt punctele negre (comedoane deschise), care apar in momentul in care porii infundati raman deschisi, in timp ce punctele albe (comedoane inchise) sunt acoperite de un strat subtire de piele. 


Acidul salicilic este capabil sa combata aceste probleme in mai multe moduri: descompune excesul de sebum, previne inmultirea bacteriilor responsabile de aparitia acneei si reduce inflamatia pielii. Pentru rezultate optime, rezista tentatiei de a stoarce cosurile, deoarece acest obicei nociv atat pentru sanatatea, cat si pentru aspectul tenului tau, poate lasa in urma cicatrici.

Pentru ce afectiuni ale tenului este eficient acidul salicilic

Dupa cum am vazut pana acum, acidul salicilic este un ingredient versatil in ingrijirea pielii, fiind recomandat pentru majoritatea tipurilor de ten, insa eficienta sa variaza in functie de particularitatile si necesitatile fiecaruia. Spre exemplu, cel gras este caracterizat prin aspectul lucios al fetei, care apare dupa doar cateva ore de la spalare, imperfectiuni si puncte negre, o textura neuniforma, respectiv pori dilatati vizibili. 

Tenul mixt si cel gras au in comun cateva caracteristici, printre care excesul de sebum in partea centrala a fetei, adica pe frunte, nas si barbie, respectiv aspectul porilor infundati. Diferenta dintre ele se refera la faptul ca, in zona obrajilor, pielea tenului mixt poate fi normala ori poate dezvolta o tendinta de uscare. Aceasta dualitate impune aplicarea locala a unui produs cu acid salicilic pentru cosuri, daca este cazul, alaturi de o crema hidratanta pe restul fetei.

De obicei, tenul sensibil se manifesta prin roseata frecventa, senzatii de arsura si reactii intense la factori externi precum vant puternic, temperaturi extreme sau anumiti activi iritanti din produsele cosmetice, precum parabeni, sulfati sau alcool. Fragilitatea barierei protective face ca pielea sa dezvolte rapid iritatii, mancarimi sau descuamari la cel mai mic dezechilibru extern sau intern.

Caracteristicile distinctive ale tenului uscat includ descuamarea frecventa, senzatia constanta de disconfort si tendinta de formare prematura a liniilor fine in diferite zone ale fetei. Lipsa hidratarii adecvate determina aparitia zonelor aspre, iar dupa fiecare spalare exista sansa sa apara mancarimi neplacute din cauza perturbarii barierei hidrolipidice naturale. Aspectul tern si mat persista in absenta unei rutine care pune accentul pe ingrediente hidratante si emoliente, impreuna cu utilizarea cu moderatie a unui  gel de curatare cu acid salicilic pentru indepartarea murdariei. 

Astfel, acidul salicilic poate fi utilizat pentru a trata sau tine sub control urmatoarele afectiuni cunoscute:

Acneea

Acneea este o afectiune inflamatorie complexa, care apare atunci cand foliculii pilosi se blocheaza cu un amestec de sebum si celule moarte. Procesul debuteaza in profunzimea pielii, unde glandele sebacee hiperactive produc o cantitate mai mare de sebum, iar keratinocitele, celulele care produc cheratina, nu se elimina corespunzator. 

Acest amestec de ulei si celule moarte permite bacteriilor prezente in mod normal pe piele, sa se dezvolte excesiv in foliculii obturati, provocand astfel o inflamatie care se manifesta prin umflare, roseata si durere. Simptomele specifice ale acneei variaza de la puncte albe si negre, pana la papule inflamate, pustule cu continut purulent si noduli durerosi.

Citeste mai departe care este diferenta dintre puncte negre, acnee si pete si cum le poti vindeca

Psoriazisul facial

Psoriazisul facial se manifesta prin aparitia unor placi distinctive, care afecteaza diferite zone ale fetei. Placile psoriazice se caracterizeaza prin grosime crescuta si aspect solzos, avand nuante variabile, de la roz pal la rosu-violet sau maro-argintiu. Aceasta afectiune poate debuta incepand de la linia parului si se poate extinde spre barbie, provocand o senzatie semnificativa de disconfort, mai ales cand afecteaza zona ochilor sau a gurii. Simptomele includ mancarimi usoare, iar zgarierea placilor poate duce la rani deschise sau infectii.

Melasma

Melasma are drept semne caracteristice petele hiperpigmentate, care apar din pricina disfunctiei melanocitelor, celulele responsabile de producerea pigmentului natural al pielii. Aceasta afectiune, intalnita preponderent la persoanele cu ten mediu si inchis, poate fi accentuata de expunerea prelungita la soare, modificarile hormonale din timpul sarcinii si predispozitia genetica. Petele de melasma apar simetric pe fata, afectand in special fruntea, obrajii si zona superioara a buzei.

Acidul salicilic actioneaza eficient in toate aceste afectiuni prin proprietatile sale exfoliante, capacitatea de a debloca porii, reducerea inflamatiei si uniformizarea texturii tenului. Cu toate acestea, pentru rezultate optime, utilizarea sa trebuie adaptata cu atentie la tipul de ten si severitatea afectiunii, fiind absolut esentiala includerea unei protectii solare adecvate si a produselor hidratante care sa mentina sanatoasa bariera cutanata a pielii.

Cum se foloseste acidul salicilic

Pentru a obtine cele mai bune rezultate cu acid salicilic, este important sa urmezi un protocol specific tipului tau de ten, deoarece fiecare piele reactioneaza diferit la acest ingredient activ. In functie de factori precum gradul de sensibilitate si afectiunile existente, atunci cand introduci acest compus in rutina ta de ingrijire, trebuie sa stii cum se foloseste acidul salicilic, sa tii cont de modul corect de aplicare si de concentratia potrivita pentru nevoile tale. Asigura-te ca folosesti produsul intr-un mod corect, care sa nu irite tenul si sa permita regenerarea naturala a pielii.

Inainte sa incepi sa folosesti creme cu acid salicilic ori alte produse de acest tip, este indicat sa faci un test de alergie pe o anumita zona a pielii, pentru a te asigura ca nu ai vreo sensibilitate la acest ingredient. Poti aplica o cantitate mica pe o parte restransa a tenului si sa astepti aproximativ 24 de ore pentru a vedea daca apar semne de roseata, mancarimi sau iritatii. Astfel vei sti cu exactitate daca acest acid este potrivit pentru tine sau ar trebui sa te orientezi catre alte solutii complementare. 

Cum se aplica acidul salicilic

Dupa cum am mentionat anterior, pentru a folosi corect acidul salicilic, trebuie sa fii atenta, in primul rand, la compozitia produselor de ingrijire pe care il alegi. Este bine sa incepi cu formule care au concentratii mici, de 0.5%, pentru a-i permite tenului tau sa se obisnuiasca treptat cu aceasta schimbare. Spre exemplu, pentru a trata si tine sub control acneea, produsele cu acid salicilic ar trebui sa aiba aceste concentratii:

  • gel cu acid salicilic, intre 2 si 7%, folosit o data pe zi
  • lotiune cu 2% acid salicilic, ce poate fi utilizata o data sau de trei ori pe zi
  • unguente cu 3% concentratie de acid salicilic, folosite doar la nevoie
  • toner cu acid salicilic, intre 0.5 si 2%, aplicat o data sau de doua ori pe zi
  • sapun, intre 0.5 si 3%, folosit dupa cum este necesar
  • serum cu acid salicilic, cu o concentratie intre 0.5 si 2%, aplicat o singura data pe zi. 

Daca ai cosuri izolate, poti sa folosesti acidul salicilic doar in zona respectiva. In schimb, daca aplici produsul pe intreaga suprafata a tenului, este foarte posibil ca acesta sa usuce pielea, mai ales daca ingredientul este prezent intr-o concentratie mai mare. 

Pentru a fi sigura ca iei cele mai bune decizii pentru sanatatea tenului tau, este esential sa mergi la un medic dermatolog, care iti poate recomanda produse cu acid salicilic potrivite, care pot remedia problemele cu care te confrunti. 

Cu ce se combina acidul salicilic

Acidul salicilic poate fi folosit alaturi de alte ingrediente active pentru a maximiza beneficiile pe care le aduce tenului. Iata care sunt acestea:

Acid salicilic si acid azelaic

Aceste doua ingrediente active pot fi folosite impreuna pentru a trata acneea si petele. Combinatia lor este sigura atunci cand sunt folosite in concentratii mai mici sau in zile alternative. Pentru rezultate optime, poti aplica acidul azelaic dimineata si pe cel salicilic seara, astfel incat mentii un echilibru in rutina de ingrijire.

Acid salicilic si acid glicolic

Desi ambele ingredientele au proprietati exfoliante, acestea actioneaza diferit asupra tenului. Este recomandat sa nu le utilizezi in acelasi timp, pentru a evita reactiile adverse. In schimb, poti alege sa le folosesti in etape diferite ale rutinei tale sau in zile alternative. Acidul glicolic este recomandat pentru probleme precum hiperpigmentarea si ridurile fine, in timp ce acidul salicilic este mai potrivit pentru ten acneic si gras.

Acid salicilic si acid hialuronic

Aceasta combinatie este deosebit de benefica pentru ten, deoarece acidul hialuronic contrabalanseaza efectul de uscare al celui salicilic. Pe acesta din urma, il poti aplica pentru a curata tenul, apoi pe cel hialuronic pentru a restabili nivelul de hidratare. Aceasta ordine permite fiecarui ingredient sa actioneze eficient.

Acid salicilic si niacinamida

Acestea ingrediente se completeaza foarte bine atunci cand sunt folosite impreuna. In timp ce acidul salicilic patrunde in pori pentru a regla productia de sebum, niacinamida reduce excesul de ulei de la suprafata pielii. Mai mult, acest compus ajuta la intarirea barierei de hidratare, compensand astfel efectul de uscare al acidului salicilic. 

In schimb, evita combinarea acidului salicilic cu retinol or peroxid de benzoil, deoarece poate accelera uscarea tenului, fiecare dintre ele avand proprietati puternic exfoliante.

Cum sa construiesti o rutina de ingrijire a tenului cu produse cu acid salicilic


Pentru ca tenul tau gras sau mixt cu tendinta acneica sa isi pastreze aspectul luminos si sanatos, este necesar sa urmezi o rutina de ingrijire completa, formata din urmatorii pasi:


Pasul #1: Indeparteaza machiajul, murdaria si sebumului acumulate de-a lungul zilei, cu ajutorul apei micelare Pure Active de la Garnier cu textura de gel, imbogatita cu acid salicilic si carbune activ. 


Pasul #2: Foloseste gelul de curatare pentru ten gras Pure Active Charcoal de la Garnier, pentru a te asigura de faptul ca toate impuritatile au fost eliminate de pe ten. Gelul de curatare cu acid salicilic si carbune poate reduce punctele negre si diminueaza excesul de sebum.


Pasul #3: Pentru un ten neted si uniform, foloseste in fiecare zi, serumul anti-imperfectiuni, cu niacinamida, AHA+BHA Garnier Pure Active. Acest produs imbogatit cu 4% niacinamida, AHA si BHA reduce cosurile, petele si imperfectiunile, ceea ce il face indispensabil, daca ai o piele grasa sau mixta, cu tendinta acneice. Serumul cu acid salicilic se poate folosi dimineata si seara sau il poti aplica local. 


Pasul #4: Hidrateaza tenul corespunzator prin aplicarea cremei matifiante Garnier Pure Active. Cu o formula non-grasa, sub forma de gel, care se absoarbe imediat in piele, crema cu acid salicilic si niacinamida se foloseste intr-o cantitate redusa, cat un bob de mazare. Vei observa ca tenul tau ramane mat intreaga zi, in timp ce sebumului este tinut sub control.

Pasul #5: Desi este o etapa optionala, poti include in rutina de ingrijire mai multe produse complementare, dar eficiente pentru a reduce imperfectiunile tenului gras sau mixt. De pilda, masca de fata peel-off Pure Active Charcoal anti-puncte negre cu carbune de la Garnier se poate aplica in zona T (frunte, nas, barbie). Formula cu acid salicilic contra punctelor negre curata porii infundati si elimina excesul de sebum. 

Alternativ, poti include un toner cu acid salicilic care exfoliaza bland tenul, fara sa-l irite, reduce considerabil cantitatea de sebum produsa si are capacitatea de a repara bariera naturala de protectie a pielii. 

Descopera cum sa-ti construiesti o rutina de ingrijire a tenului pentru a trata acneea la adulti, cu ajutorul produselor Garnier.

Posibile efecte secundare ale acidului salicilic

Ca orice ingredient activ, acidul salicilic poate avea efecte secundare atunci cand este introdus in rutina de ingrijire, in special in perioada de adaptare. Desi este considerat un element sigur pentru majoritatea tipurilor de ten, este important sa fii atenta la modul in care pielea ta raspunde la el, mai ales in primele saptamani de utilizare. Printre cele mai comune efecte secundare ale sale sunt:

  • uscarea excesiva a tenului
  • senzatia de mancarime sau arsura
  • iritatie

In cazul in care aceste simptome persista si devin suparatoare, este indicat sa incetezi folosirea produselor cu acid salicilic si sa ceri sfatul unui medic dermatolog. 


Asadar, acidul salicilic este un ingredient benefic pentru sanatatea tenului gras, mixt sau acneic. Daca este folosit corect, in acord cu necesitatile pielii tale, vei observa ca beneficiile sale incep sa fie vizibile in scurt timp. 


Sursa foto: Freepik.com 


Surse:

https://www.healthline.com/health/skin/salicylic-acid-for-acne#how-to-use

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/types-of-acne#inflammatory-acne

https://www.medicalnewstoday.com/articles/salicylic-acid-for-acne#how-to-use