ten gras ten gras

Niacinamida pentru tenul gras si mixt: beneficii si sfaturi utile

Frumusetea naturala se ascunde in detaliile fine ale chipului nostru, in acele trasaturi unice care ne definesc si pe care le putem evidentia printr-o ingrijire atenta si consecventa. Cu siguranta, nu este mereu usor sa gasesti acele produse potrivite nevoilor tale specifice, mai ales cand ai un ten mixt sau gras. Chiar daca nu exista o reteta universal valabila pe care sa o integrezi in ritualul zilnic, niacinamida pare sa fie una dintre solutiile cu adevarat promitatoare. Descopera in cele ce urmeaza cum se diferentiaza tipurile de ten gras si mixt, care sunt beneficiile niacinamidei pentru fiecare si cum poti include acest ingredient activ in rutina de ingrijire.

Care este diferenta dintre tenul gras si cel mixt

Identificarea corecta a tipului tau de ten este primul pas in stabilirea unei rutine de ingrijire eficiente. Multe persoane intampina dificultati in a face distinctia clara intre cel gras si mixt, lucru ce poate duce la alegerea unor produse nepotrivite, care pot agrava problemele existente. Iata prin ce se diferentiaza:

Tenul gras: caracteristici

Tenul gras este rezultatul productiei crescute de sebum, cauzata in mare parte de factori genetici si hormonali. Atunci cand glandele sebacee sunt hiperactive, vei observa aparitia urmatoarelor semne specifice, care se manifesta pe toata fata:

  • aspect lucios care persista - tenul gras isi pastreaza stralucirea specifica, chiar si la scurt timp dupa curatare, in special in zona T. Surplusul de sebum confera pielii un aspect uleios, deseori dificil de gestionat
  •  pori dilatati si vizibili - tenul gras prezinta pori mariti, pe care ii poti observa cu usurinta. Din pricina sebumului in exces si a celulelor moarte care se acumuleaza la suprafata pielii, porii se pot infunda
  • imperfectiuni frecvente - prin natura sa, tenul gras este predispus la aparitia punctelor negre, a cosurilor si acneei
  • probleme cu rezistenta machiajului - produsele de machiaj au tendinta de a se estompa rapid, atunci cand intra in contact cu uleiul produs de glandele sebacee. Prin urmare, vei avea nevoie de retusuri frecvente.

Tenul mixt: caracteristici

Tenul mixt este o combinatie intre cel gras si uscat sau normal. Aceasta dualitate reflecta faptul ca glandele sebacee sunt capabile sa produca cantitati variabile de sebum, distribuite pe diferite parti ale fetei. De altfel, caracterististicile principale ale tenului mixt sunt:

  • productia marita de sebum - asemenea tenului gras, cel mixt isi pastreaza aspectul uleios al fruntii, nasului si barbiei in zona T. In contrast, obrajii si zonele laterale ale fetei sunt, de obicei, uscate, cu tendinta de descuamare, sau normale
  • pori mariti -  in zonele cu exces de sebum, porii devin dilatati si usor de remarcat, in special pe nas si barbie. Situatia sta diferit in zona obrajilor, unde porii nu sunt sesizabili
  • imperfectiuni localizate - tenul mixt si cel gras impartasesc predispozitia pentru aparitia punctelor negre si a cosurilor din cauza sebumului in exces. Insa, in zonele laterale ale fetei, aceste imperfectiuni sunt rare si pot fi inlocuite cu semne de deshidratare, uscare si roseata
  • textura neuniforma - contrastul puternic dintre luciul zonei T si uscaciunea obrajilor contribuie la aspectul neuniform al tenului mixt
  • sensibilitate variabila - in cazul tenului mixt, zonele fetei reactioneaza diferit la actiunea factorilor externi si a produselor de ingrijire. In consecinta, vei observa ca, de-a lungul zilei, aspectul lucios va domina in zona T, in timp ce pe restul fetei vei avea o senzatie de “piele care tine”.

Care sunt beneficiile niacinamidei pentru tenul gras si mixt


Daca folosesti frecvent diverse produse pentru ingrijirea tenului, sunt sanse mari sa fi remarcat acest compus pe lista de ingrediente. Insa, ce este niacinamida? O forma a vitaminei B3, numita si nicotinamida, aceasta ofera multiple beneficii pentru sanatatea si aspectul tenului. Iata cum ajuta tenul gras si mixt:

Contribuie la sinteza cheratinei

Un ten sanatos are la baza o structura puternica, iar de aici porneste rolul cheratinei. Aceasta proteina structurala participa activ la multe procese importante din organism, printre care si mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii. Niacinamida stimuleaza productia naturala de cheratina, astfel oferind tenului gras si mixt suportul de care are nevoie. 

Intareste bariera lipidica

Bariera lipidica formata, in principal, din ceramide, colesterol si acizi grasi reuseste sa indeplineasca unul dintre cele mai dificile obiective, acela de a proteja toate tipurile de ten de efectele negative ale factorilor externi. Atunci cand este introdusa in rutina de ingrijire, niacinamida reuseste sa intareasca acest scut protector. Asadar, pastreaza in interior umiditatea si favorizeaza hidratarea. 

Minimizeaza aspectul porilor

Fie ca ai un ten gras ori unul mixt, porii dilatati sunt o problema pe care o intalnesti constant. Cu toate ca nu exista o metoda prin care sa schimbi radical dimensiunea acestora, niacinamida le imbunatateste aspectul. Pana in acest moment, specialistii in domeniul medicinei nu pot explica modul prin care niacinamida poate realiza aceasta actiune, insa cert este ca are un efect de normalizare asupra structurii porilor si astfel ajuta la prevenirea acumularii de impuritati si sebum. 

Regleaza productia de sebum

In cele mai multe cazuri, sebumul este perceput drept un factor negativ din pricina cantitatii sale marite. Dar, daca privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva, vei vedea ca acest ulei, produs in mod natural de glandele sebacee, ofera hidratarea necesara pentru orice tip de ten, are o actiune antimicrobiana si chiar previne imbatranirea prematura a pielii. 


De aceea, mentinerea unui echilibru devine tot mai importanta, lucru posibil cu ajutorul niacinamidei. Aceasta vitamina tine productia de sebum sub control, pentru ca tenul tau gras sau mixt sa-si pastreze aspectul ingrijit. 

Tine acneea sub control

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, niacinamida contribuie activ la prevenirea dezvoltarii acneei asociate cu tenul seboreic. In aceasta categorie sunt incluse formele inflamatorii, precum papulele si pustulele, o consecinta a infectiilor bacteriene. 


Citeste mai departe care este diferenta dintre acnee, puncte negre si pete, pentru a le gestiona in mod corect.

Ofera protectia optima impotriva stresului oxidativ

Stresul oxidativ apare in urma unui dezechilibru produs intre radicalii liberi si antioxidantii prezenti in organism. Repercusiunile acestui proces afecteaza structura tenului la nivel celular, prin deteriorarea lipidelor si a proteinelor. 


Pe langa o alimentatie nesanatoasa si un stil de viata haotic, factori externi precum radiatiile UV ori poluarea pot accelera imbatranirea prematura a tenului gras sau mixt. Prin faptul ca niacinamida intareste bariera naturala de protectie, impiedica producerea acestor actiuni nocive. Mai mult, vitamina B3 reduce concentratia marita de melanina, cauzata de expunerea prelungita la razele UV, ceea ce duce la reducerea petelor pigmentare.

Stimuleaza productia de colagen

Orice tip de ten, fie el gras, mixt, normal, uscat ori sensibil, are nevoie de colagen pentru a-si mentine fermitatea, elasticitatea si aspectul tanar. Pe masura ce inaintam in varsta, productia acestei proteine esentiale scade, iar noi putem remarca aceasta lipsa prin aparitia liniilor fine si a ridurilor la nivelul fetei. 


Daca ai observat aceste efecte, este momentul sa incluzi treptat niacinamida in rutina de ingrijire. Aceasta vitamina hidrosolubila stimuleaza sinteza colagenului si astfel contribuie la mentinerea unui ten ferm, neted si sanatos.

Cum sa incluzi niacinamida in rutina de ingrijire a tenului gras si mixt


Pentru a profita la maximum de beneficiile niacinamidei, este important sa o integrezi corect si treptat in rutina de ingrijire a tenului. O aplicare adecvata, atat dimineata, cat si seara, adaptata nevoilor tenului, poate face o diferenta notabila in echilibrarea sebumului, hidratarea tenului si imbunatatirea texturii. Iata cum arata un ritual complet, in care folosesti niacinamida in mod eficient, atat pentru tenul gras, cat si pentru cel mixt.

Rutina de dimineata pentru ingrijirea tenului gras si mixt

Rutina de dimineata recomandata pentru ingrijirea tenului gras si mixt este formata din trei etape simplu de urmat si arata in felul urmator:

 

  • Curatare blanda - primul pas catre un ten sanatos consta in alegerea unui produs de curatare pe baza de niacinamida, util pentru a indeparta delicat excesul de sebum si impuritatile acumulate pe timpul noptii. Aici ai la dispozitie o gama variata de optiuni, potrivite atat pentru ingrijirea tenului mixt, cat si celui gras. Gelul de curatare Pure Active 3 in 1 Clay este un produs multifunctional, intrucat il poti utiliza in acord cu nevoile tale actuale: curatare, exfoliere sau masca. Daca vrei sa imbunatatesti aspectul porilor si, in acelasi timp, sa ai parte de un ten matifiat, atunci gelul de curatare Garnier Skin Naturals Pure Active pare sa fie exact ce iti lipseste 
  • Hidratare personalizata - chiar daca excesul de sebum este un element pe care tenul seboreic si cel mixt il impartasesc, hidratarea pielii difera pentru fiecare in parte. Pentru inceput, alege cu un serum anti-imperfectiuni, imbogatit cu niacinamida, acizi AHA si BHA, ce exfoliaza cu grija tenul tern, reduce cosurile si atenueaza senzatia de disconfort. Dupa acest punct, lucrurile se modifica putin. De exemplu, pentru ingrijirea tenului gras ai nevoie de o crema matifianta cu textura de gel, care hidrateaza si tine sebumului sub control. O poti aplica pe toata suprafata tenului tau. In schimb, cel mixt mai are nevoie de o crema, mai hidratanta, imbogatita cu acid hialuronic, pentru aplicare locala, adica in zona obrajilor
  • Protectie SPF - ultima etapa, dar nu cea din urma, consta in aplicarea unei creme fluide anti-imperfectiuni cu SPF 50+. Aminteste-ti ca radiatiile UV sunt prezente chiar si in sezonul rece, motiv pentru care iti recomandam sa inchei rutina de ingrijire a tenului dimineata cu un astfel de produs. 

Descopera selectia variata cu geluri de curatare din gama Pure Active de la Garnier. Fiecare dintre aceste produse va face o reala diferenta pentru santatatea tenului seboreic sau mixt, datorita ingredientelor active din compozitia lor. Pe langa niacinamida, AHA si BHA, argila si carbunele activ vor reda stralucirea tenului tau. 

Rutina de seara pentru ingrijirea tenului mixt si gras

Dupa o zi lunga si obositoare, de-a lungul careia tenul a fost expus constant la efectele nocive ale factorilor externi, a sosit momentul pentru regenerare si echilibrare. Uite care sunt pasii de baza pentru o rutina de ingrijire a tenului seara:

 

  • Demachiere - Indiferent daca obisnuiesti sa te machiezi in fiecare zi ori treci peste aceasta etapa de multe ori, poti sa folosesti o apa micelara cu textura de gel, ale carei beneficii se extind dincolo de indepartarea impuritatilor de pe fata. O formula bazata pe carbune activ si acid salicilic poate reduce punctele negre
  • Curatare in profunzime - Pentru a completa efectele pozitive ale apei micelare, continua cu gelul de curatare Garnier Pure Active cu acid hialuronic, niacinamida, ceramide si argila. Aceasta combinatie de ingrediente benefice reuseste sa elimine orice urma de impuritati, sebum si machiaj, in timp ce lasa tenul gras si mixt hidratat, cu un aspect neted
  • Hidratare personalizata - Inainte de folosirea cremelor hidratante, iti propunem sa incluzi in aceasta parte a rutinei de ingrijire un serum de noapte cu vitamina C pura, ale carei efecte uimitoare le vei observa in timp: ten cu aspect luminos, odihnit, revitalizat. Asta inseamna ca nu vei continua cu aplicarea serumului cu niacinamida, ci este necesar sa le alternezi
  • Ingrijire complementara - Ingrijirea tenului mixt si gras este sustinuta prin intermediul produselor complementare. De pilda, atunci cand simti nevoia de hidratare suplimentara, alege o masca servetel, pe care o indepartezi dupa aproximativ 15 minute. Daca observi ca au inceput sa-ti apara cosuri intr-o anumita zona a fetei, aplica local un tratament anti-imperfectiuni, care are la baza niacinamida si acid salicilic.

Cu ce nu se combina niacinamida

Niacinamida este un ingredient activ bland, dar eficient pentru a trata si tine sub control necesitatile variate ale tenului gras si mixt. In acelasi timp, aceasta vitamina este recunoscuta pentru compatibilitatea sa cu majoritatea ingredientelor. De exemplu, o poti folosi alaturi de peptide, acid hialuronic si chiar acizi exfolianti, precum cel glicolic, lactic sau salicilic. Mai mult, daca produsele sunt formulate si aplicate corespunzator, poti folosi niacinamida inclusiv cu vitamina C.

Sfaturi utile pentru ingrijirea tenului acasa

Ingrijirea tenului mixt si gras este un obicei benefic, pe care ar trebui sa-l continui in fiecare zi. Iata cateva sfaturi utile:

 

  • stratifica produsele in functie de textura - porneste de la cele mai fluide la cele mai dense. Serumurile se aplica primele, iar cremele mai bogate, la final
  • asteapta cateva minute intre aplicarea produselor, pentru a permite fiecarui ingredient sa fie absorbit corespunzator in piele
  • testeaza intotdeauna produsele noi pe o zona mica a tenului gras sau mixt, pentru a vedea cum reactioneaza pielea ta
  • adapteaza concentratia ingredientelor active in functie de nevoile tipului de ten - poti incepe cu formule mai blande si creste treptat intensitatea
  • foloseste protectie solara in fiecare dimineata, chiar si atunci cand vremea este innorata
  • utilizeaza produsele constant, deoarece rezultatele apar in timp, cu rabdare si consecventa
  • pastreaza produsele in conditii optime, ferite de lumina directa si caldura excesiva
  • asigura-te ca ai mainile curate inainte de a aplica orice produs pe ten.

Asadar, niacinamida face parte din categoria ingredientelor recomandate pentru orice tip de ten, in special pentru cel gras si mixt. Nu este necesar sa creezi o rutina de ingrijire complexa. Din contra, mizeaza pe simplitate si alegerea unor produse de calitate multifunctionale. 


Sursa foto: freepik.com


Surse:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/combination-skin#types

https://www.healthline.com/health/oily-skin-causes#skin-care

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/niacinamide#benefits