Spune adio cosurilor si bucura-te de un ten cu aspect sanatos, cu Pimple Patches, un nou produs Garnier
Imperfectiunile tenului iti pot afecta starea de spirit si increderea in sine. Toti trecem prin momente in care cosurile apar inaintea unui eveniment important sau atunci cand iti doresti sa arati impecabil. Poti sa le remarci pe nas, in zona T sau pe obraji, cauzele care declanseaza aparitia lor fiind variate. Garnier intelege perfect aceasta problema si vine in ajutorul tau cu o solutie practica si discreta: Pimple Patches din gama Pure Active. Acesti plasturi hidrocoloidali sunt creati special pentru a accelera vindecarea naturala a cosurilor de pe fata, oferindu-ti libertatea sa te concentrezi pe lucrurile importante din viata ta. Descopera in continuare ce este acneea, cum se manifesta, dar si cum poti folosi Pimple Patches de la Garnier ca o solutie rapida de gestionare a cosurilor in stare incipienta, pana la forma inflamatorie, pentru a avea un ten curat cu aspect sanatos.
Cuprins:
- Ce este acneea?
- Ce tipuri de acnee exista si cum se manifesta?
- Cauzele acneei
- Gradele de severitate ale acneei
- Descopera solutia pentru cosuri Pimple Patches de la Garnier, pentru un ten curat si fara imperfectiuni
Ce este acneea?
Probabil te-ai intrebat de multe ori ce este acneea si ce se intampla, de fapt, cu tenul tau atunci cand apar cosurile. Acneea se dezvolta atunci cand foliculii pilosi se infunda cu sebum si celule moarte ale pielii. Este un proces natural, dar care poate deveni problematic, atunci cand glandele sebacee devin hiperactive si tind sa produca o cantitate mai mare de ulei.
Cel mai frecvent, cosurile apar pe ten, dar le poti remarca si pe gat, umeri, spate sau piept, adica zonele unde glandele sebacee sunt prezente in numar mai mare. In general, acneea este o afectiune des intalnita in perioada adolescentei, dar poate aparea si pe masura ce inaintezi in varsta, mai ales in perioadele marcate prin dezechilibre hormonale, precum menopauza.
Ce tipuri de acnee exista si cum se manifesta?
Exista mai multe tipuri de acnee, fiecare cu particularitatile sale. La prima vedere, poate ca ti se par toate la fel, dar aspectul si modul lor de manifestare difera in functie de caz. Asadar, pentru a alege cel mai potrivit tratament pentru acnee, este important sa stii exact cu ce tip de imperfectiuni te confrunti. Iata care sunt acestea:
Acneea chistica
Acneea chistica este una dintre cele mai neplacute forme cu care te poti confrunta. Spre deosebire de cosurile obisnuite care apar la suprafata pielii, acest tip particular de acnee se dezvolta in straturile profunde, formand astfel chisturi mari, pline cu puroi.
Poti recunoaste cu usurinta acneea chistica dupa aspectul sau caracteristic. Vei observa umflaturi mari, albe sau rosiatice, care sunt dureroase si deosebit de sensibile la atingere. Aceste chisturi apar cel mai frecvent pe fata, dar le poti gasi si pe gat, piept, spate sau chiar in spatele urechilor.
Desi poate aparea la oricine, acest tip de acnee este mai des intalnit la persoanele cu tenul gras sau care trec prin perioade de dezechilibre hormonale. De obicei, este cauzata de bacterii, sebum si celule moarte care raman blocate adanc in foliculii pilosi.
Acneea fungica (foliculita pityrosporum)
Acneea fungica este diferita fata de cea obisnuita, din prisma faptului ca aparitia sa este cauzata de proliferarea ciupercii Malassezia. Aceast microorganism face parte din flora normala a pielii tale. Insa, atunci cand apar anumite conditii favorabile pentru proliferarea ei, cum ar fi transpiratia excesiva, umiditatea crescuta sau utilizarea prelungita a antibioticelor, aceasta incepe sa se inmulteasca si sa irite foliculii pilosi.
Poti recunoaste acneea fungica dupa aparitia unor cosuri mici si uniforme, cu aceeasi dimensiune si forma, distribuite pe zone extinse ale pielii. Aceste tipuri de cosuri sunt insotite de mancarime persistenta si apar mai ales pe spate, piept sau umeri.
Acneea hormonala
Te-ai intrebat vreodata de ce apar cosurile tale fix inaintea ciclulului menstrual sau in perioade de stres? Acneea hormonala este direct legata de fluctuatiile hormonale din corpul tau si poate aparea oricand intre varsta de 20 si 50 de ani. Este ca un mic semnal de alarma asociat cu schimbarile care se produc în organism
Poti recunoaste acest tip de acnee dupa localizarea sa specifica, deoarece apare mai ales in zona maxilarului, pe barbie si pe obraji, acolo unde glandele sebacee sunt mai active si reactioneaza la schimbarile hormonale. Daca observi ca aceste eruptii urmeaza un tipar lunar, adica apar regulat in aceleasi perioade, este foarte probabil sa te confrunti cu acnee hormonala.
Modificarile in activitatea glandelor sebacee si blocarea foliculilor pilosi pot duce la dezvoltarea diferitelor tipuri de leziuni cutanate. Poate debuta cu puncte negre si albe neinflamate, care nu provoaca durere. Insa, uneori, acestea pot evolua in pustule sau chisturi dureroase, insotite de roseata si inflamatie. De asemenea, poti observa zone umflate si sensibile la atingere, mai ales cosuri pe fata, gat, spate sau in zona pieptului.
Un semn distinctiv al acestui tip de acnee este productia crescuta de sebum care poate infunda porii si astfel crea mediul perfect pentru aparitia cosurilor pe nas ori fata. Iar daca observi ca tenul tau are tendinta sa devina mai gras in anumite perioade ale lunii, este posibil ca hormonii sa fie principalii responsabili pentru acest lucru.
Acneea nodulara
Spre deosebire de cosurile obisnuite care apar la suprafata, acneea nodulara se dezvolta in straturile profunde si se poate manifesta prin mici umflaturi ferme sub piele. De obicei, aceste cosuri au o culoare rosiatica sau pot avea aceeasi nuanta cu cea a tenului tau.
Ce face acest tip de acnee mai neplacut este ca nodulii pot persista mult timp, saptamani sau chiar luni. Cauza principala este o bacterie numita Cutibacterium Acnes, care ramane blocata adanc sub piele, provocand infectie si inflamatie. Poti observa aparitia acestor noduli pe ten, in special pe linia maxilarului si pe barbie, dar si pe spate sau in zona pieptului.
Un aspect important de retinut este ca acneea nodulara este considerata o forma severa, pentru ca se dezvolta in profunzime si poate lasa cicatrici, daca nu este tratata corect. De aceea, produsele obisnuite pentru cosuri, care actioneaza doar la suprafata pielii, nu sunt suficiente in acest caz.
⏩ Citeste mai departe si afla din articolul Garnier care este diferenta dintre acnee, puncte negre si pete, respectiv ce produse de ingrijire sunt potrivite pentru fiecare dintre ele.
Cauzele acneei
Pielea ta trece in mod constant prin procese naturale care implică producerea de sebum, eliminarea celulelor moarte și mentinerea unui echilibru sanatos de bacterii benefice. Când unul sau mai multi dintre acesti factori intra in dezechilibru, pot aparea diverse forme de acnee pe ten sau in alte zone ale corpului. De ce apar cosurile pe fata? Principalele cauze sunt variate, iar identificarea lor corecta poate ajuta la prevenirea si gestionarea eficientă a leziunilor. Iata care sunt cele mai comune:
-
excesul de sebum - atunci cand glandele sebacee sunt stimulate de hormoni, in special de cei androgeni, acestea pot secreta o cantitate prea mare de sebum. Excesul poate bloca foliculii pilosi si, impreuna cu alte particule, precum impuritatile din mediul inconjurator, reziduurile produselor cosmetice si transpiratia, favorizeaza aparitia leziunilor cutanate. Acest proces sta la baza multor cazuri de acnee si poate duce la formarea de comedoane sau cosuri inflamate
-
acumularea celulelor moarte ale pielii - pielea ta elimina constant celule moarte pentru a face loc altora noi. Atunci cand acest proces de regenerare este incetinit sau celulele eliminate se acumuleaza le suprafata, ele pot bloca foliculii, formand comedoane (puncte negre sau albe) si alte tipuri de cosuri. Aceasta obstructie contribuie la un ten cu imperfectiuni, mai ales pe zonele cu glande sebacee foarte active
-
bacteria care provoaca acneea - pe suprafata pielii traiesc in mod natural bacterii, printre care si Cutibacterium Acnes. In momentul in care glandele sebacee produc mult sebum, acest mediu favorizeaza multiplicarea bacteriilor. Dezvoltarea lor excesiva in foliculii infundati poate declansa inflamatia, manifestata prin roseata si aparitia cosurilor inflamate. Acesta este unul dintre factorii principali in formarea pustulelor si a altor leziuni dureroase
-
modificarile hormonale - fluctuatiile hormonale, cum sunt cele din timpul pubertatii, ciclului menstrual, sarcinii sau menopauzei, pot stimula glandele sebacee sa produca o cantitate marita de sebum. Aceste variatii pot favoriza blocarea porilor si dezvoltarea cosurilor pe nas sau in alte zone predispuse. Modificarile hormonale pot aparea si din cauza anumitor afectiuni medicale sau ca efect secundar al unor medicamente
-
factori externi si stil de viata - stresul, utilizarea produselor cosmetice comedogenice, transpiratia excesiva sau purtarea hainelor stramte pot agrava tendinta pielii de a dezvolta leziuni. Mediul poluat, igiena necorespunzatoare sau obiceiurile alimentare nesanatoase pot contribui, de asemenea, la infundarea porilor si aparitia cosurilor dureroase pe fata sau alte zone expuse.
Acesti factori nu actioneaza independent, ci se pot influenta reciproc. De exemplu, productia excesiva de sebum poate crea conditii ideale pentru inmultirea bacteriilor, in timp ce celulele moarte pot bloca foliculii pilosi, impiedicand eliminarea naturala a sebumului.
⏩ Descopera mai departe din articolul Garnier cum sa construiesti o rutina de ingrijire a pielii pentru a trata acneea la adulti si cum sa ai grija de tenul tau predispus la imperfectiuni.
Gradele de severitate ale acneei
Acneea nu se manifesta in acelasi mod pentru toata lumea. Uneori, poti avea doar cateva cosuri pe fata izolate, iar alteori te poti confrunta cu leziuni mai adanci si dureroase. Iata cum poate fi clasificata acneea in functie de principalele grade de severitate:
-
acnee usoara - observi cateva puncte negre sau albe si, ocazional, papule sau pustule. Aceste leziuni apar in special pe fata si nu provoaca disconfort major. Poti tine sub control acneea usoara cu produse potrivite si o rutina simpla de ingrijire
-
acnee moderata - pe langa punctele negre si albe, incep sa se dezvolte pe pielea ta mai multe papule, pustule si chiar noduli sensibili. Aceste leziuni pot aparea pe fata, spate, piept sau umeri si vin la pachet cu inflamatie vizibila. In astfel de situatii, este bine sa combini tratamentele topice cu solutii pentru cosuri recomandate de medicul dermatolog
-
acnee severa - in aceasta situatie, apar leziuni extinse, profunde si dureroase. Nodulii si chisturile se simt adanc sub piele si pot lasa cicatrici, daca nu constientizezi situatia si nu actionezi la timp.
Descopera solutia pentru cosuri Pimple Patches de la Garnier, pentru un ten curat si fara imperfectiuni
Te confrunti cu cosuri pe fata si iti doresti o solutie rapida si eficienta? Stoarcerea cosurilor este o practica la care multi apeleaza, insa aceasta poate agrava inflamatia, raspandi infectia si poate lasa in urma semne inestetice. In loc sa inrautatesti situatia, poti alege o alternativa mult mai eficienta. Pimple Patches de la Garnier, din gama Pure Active, vin in ajutorul tau cu o formula inovatoare, special conceputa pentru a combate aceasta problema. Acesti plasturi hidrocoloidali actioneaza direct asupra cosurilor inca din faza initiala, protejand pielea si accelerand vindecarea, fara sa fie nevoie sa intervii mecanic asupra lor.
Beneficiile Pimple Patches de la Garnier
Daca nu te-ai hotarat inca daca merita sa le dai o sansa plasturilor invizibili pentru cosuri Pimple Patches de la Garnier, uite care sunt avantajele folosirii acestora:
-
Rezultate vizibile in 8 ore - plasturii reduc roseata si dimensiunea cosurilor, fiind eficienti atat pentru cosurile pe nas, cat si pentru alte zone ale tenului
-
Formula revolutionara - plasturii cu hidrocoloid de la Garnier folosesc o formula inovatoare care absoarbe excesul de sebum si impuritatile direct din cosuri. Acestia creeaza un mediu protector care calmeaza zona afectata si reduce inflamatia, ajutand tenul sa se vindece mai rapid
-
Usor de folosit, potriviti pentru toate tipurile de ten - plasturii invizibili se adapteaza oricarui tip de ten, inclusiv celui sensibil, cu piele uscata ori deshidratata, si pot fi purtati pe parcursul zilei, fara a se observa. Astfel, ii poti folosi cu incredere, indiferent de rutina ta zilnica.
Cum sa folosesti Pimple Patches de la Garnier pentru rezultate optime
Pentru a te bucura de un ten fara imperfectiuni, este indicat sa introduci plasturii invizibili de la Garnier in rutina ta, de cate ori simti nevoia, dupa cum urmeaza:
Pasul #1: Incepe prin a-ti spala fata cu un produs de curatare delicat, potrivit tipului tau de ten. Indeparteaza impuritatile, excesul de sebum si urmele de machiaj. Asigura-te ca zona afectata este perfect curata, deoarece acest pas ajuta ca plasturii hidrocolidali sa adere mai bine si sa actioneze eficient. Dupa spalare, tamponeaza usor tenul cu un prosop curat, pana cand este complet uscat
Pasul #2: Scoate un plasture din ambalaj si lipeste-l cu grija pe cos, asigurandu-te ca acopera complet toata suprafata sa. Cutia contine doua marimi disponibile - 10 mm si 12 mm - astfel incat poti selecta plasturele care se potriveste cel mai bine cu dimensiunea cosului. Apasa usor marginile dupa aplicare, pentru ca produsul sa se fixeze bine si sa nu se desprinda in timpul purtarii
Pasul #3: Pentru rezultate optime, poarta plasturele invizibil pentru aproximativ opt ore. In aceasta perioada, acesta absoarbe sebumul si impuritatile din cos, contribuind la reducerea inflamatiei si a umflaturii
Pasul #4: Dupa ce a trecut perioada mentionata, dezlipeste plasturele incet si trage usor de la margini pentru a evita iritarea tenului. Vei observa ca dimensiunea cosului s-a redus considerabil, iar roseata a fost diminuata semnificativ.
Chiar daca aceste cosuri pot aparea la un moment inoportun, acum ai la indemana o solutie eficienta pentru combaterea lor. Pentru ca, uneori, cele mai simple solutii sunt si cele mai eficiente pentru un ten sanatos si curat, incearca Pimple Patches de la Garnier si vei observa ca rezultatele incep sa apara dupa doar cateva ore de la utilizare.
Surse:
https://www.healthline.com/health/skin/acne
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12233-acne
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22888-nodular-acne
Surse foto: Freepik.com