Ce este acidul hialuronic Ce este acidul hialuronic

Vitamina C - tot ce trebuie sa stii despre ingredientul magic pentru un ten stralucitor

Acidul ascorbic, cunoscut si ca vitamina C, este un compus esential pentru functionarea corecta a organismului, dar si o arma puternica impotriva imperfectiunilor tenului. Folosita adecvat, vitamina C poate transforma radical aspectul tenului, ce capata un aspect mai sanatos si mai luminos in scurt timp. Descopera in cele ce urmeaza care sunt beneficiile vitaminei C pentru ten si cum sa o incluzi in rutina de ingrijire cotidiana, pentru a profita de efectele sale pe termen lung.


Care este rolul vitaminei C in organism

Vitamina C este un compus hidrosolubil indispensabil pentru sute de procese biologice care au loc în organism. Printre principalele sale roluri se numara faptul ca participa la productia colagenului, o proteina esentiala pentru tesuturile conjunctive din piele, oase si ligamente. Vitamina C are si un efect antioxidant puternic, respectiv protejeaza celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Acestia sunt molecule instabile care se formeaza in organism in mod natural in timpul proceselor metabolice, dar care pot fi generate si de factori externi agresivi, ca fumatul, poluarea, expunerea la radiatiile UV sau o dieta dezechilibrata. Excesul de radicalii liberi poate deteriora organismul la nivel celular, contribuind, printre altele, la imbatranirea prematura si la aparitia unor boli diverse, de la cele cardiovasculare la cancer. Pe langa rolul de antioxidant, vitamina C:

  • sustine functia imunitara
  • stimuleaza procesul de vindecare a ranilor
  • contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor
  • participa la formarea globulelor rosii
  • creste rata de absorbtie in organism a fierului non-hemic, cel de origine vegetala. 

Organismul nu poate sintetiza vitamina C, spre deosebire de alti compusi benefici pentru ten, de exemplu, acidul hialuronic sau vitamina D. Dar vitamina C este prezenta in mod natural in numeroase alimente, de la citrice si fructe de padure la legume cu frunze verzi si ardei, si este disponibila sub forma de suplimente alimentare. De asemenea, este un ingredient activ foarte folosit in produsele de ingrijire a tenului. 

Care sunt principalele beneficii ale vitaminei C pentru ten

 

 

Serumurile, cremele hidratante si mastile cu vitamina C sunt produse de ingrijire a tenului extrem de populare in prezent si pe buna dreptate. Daca te intrebi la ce ajuta vitamina C in ceea ce priveste sanatatea si aspectul tenului, unul dintre principalele sale beneficii este sustinerea sintezei colagenului, proteina structurala care asigura fermitatea si elasticitatea pielii si al carei nivel in organism scade odata cu inaintarea in varsta. Astfel, vitamina C este un ingredient antirid excelent, fiind eficienta pentru reducerea semnelor de imbatranire, dar și pentru menținerea elasticitatii si fermitatii tenului.

Vitamina C combate stresul oxidativ

Semnele de imbatranire precum liniile fine si ridurile pot aparea si din cauza excesului de radicali liberi, cauzat de expunerea, mai ales neprotejata, la soare, dar si de alti factori externi. Un antioxidant puternic, ale carui virtuti au fost pe deplin demonstrate prin intermediul a numeroase studii stiintifice, vitamina C protejeaza tenul de efectele stresului oxidativ, prevenind imbatranirea prematura.

Vitamina C atenueaza petele pigmentare

Daca te confrunti cu pete pigmentare sau hiperpigmentare, vitamina C poate fi aliatul tau secret. Motivul este acela ca vitamina C poate sa inhibe sinteza melanocitelor, pigmentii care dau culoare pielii, si astfel sa atenueze petele pigmentare, dand tenului un aspect mai luminos si mai uniform.

Vitamina C hidrateaza tenul in profunzime

Vitamina C are proprietati hidratante, sustine bariera cutanata si retine apa la nivelul epidermei. Cu ajutorul ei, tenul ramane neted, suplu si hidratat in profunzime.

Vitamina C calmeaza tenul iritat

Compusul are proprietati reparatorii si cicatrizante, iar, cu ajutorul lui, tenul isi poate mentine sanatatea si tineretea. De asemenea, are proprietati antiinflamatoare, fiind benefica pentru calmarea pielii iritate si inflamate.

Vitamina C protejeaza tenul de arsuri solare

In combinatie cu un produs de protectie solara, vitamina C poate sa ajute la reducerea riscului de arsuri si de imbatranire prematura a pielii cauzata de expunerea la radiatiile UV. Este important de retinut ca vitamina C nu inlocuieste produsele de protectie solara. Insa aceasta actioneaza din interior ca antioxidant, iar produsul cu SPF, din exterior, pentru o protectie solara eficienta. Unele studii au demonstrat ca, in combinatie cu vitamina E, vitamina C poate ajuta la atenuarea arsurilor solare si la combaterea inflamatiei provocate de acestea.


Vitamina C este frecvent folosita in produsele cosmetice pentru a stabiliza pH-ul acestora si a le prelungi termenul de valabilitate, avand rol de conservant.

Tipuri de vitamina C pentru ten

Exista mai multe tipuri de vitamina C utilizate in produsele de ingrijire a tenului. Printre acestea se numara forma bioactiva a vitaminei C, acidul ascorbic, care poate fi natural (acidul L ascorbic) sau sintetic. Acesta este considerat a fi cea mai eficienta forma de vitamina C in ceea ce priveste penetrarea barierei cutanate si este potrivit pentru toate tipurile de ten. Studiile au aratat ca forma naturala si cea sintetica de acid ascorbic (vitamina C pura) sunt, din punct de vedere chimic, identice si similare ca biodisponibilitate. Formulele cu pH de pana la 4 sunt eficiente ca tratamente antirid, pentru persoanele cu tenul normal. Totusi, pentru persoanele cu ten sensibil, sunt recomandate formulele cu pH mai mare, pentru a evita iritatiile.


In ceea ce priveste concentratiile, pentru a fi eficiente in combaterea ridurilor, produsele folosite trebuie sa aiba minimum 5% vitamina C pura pentru ten in compozitia lor. Produsele cu o concentratie de 10-12% sunt excelente pentru combaterea aspectului tern - o problema frecventa a persoanelor fumatoare sau care locuiesc in zone poluate, precum orasele mari - si pentru uniformizarea culorii tenului. Concentratiile de 15-20% pot fi recomandate de medicul dermatolog in cazul hiperpigmentarii accentuate. 


⏩  Alege Serum crema Vitamin C cu efect de iluminare Garnier Skin Active, o formulă concentrată care contine 20% vitamina C. Serumul reduce vizibil hiperpigmentarea, semnele de oboseala si aspectul tern, uniformizand tenul


Pentru ca este destul de instabila, aceasta forma de vitamina C trebuie ferita de aer, caldura si lumina.


Printre alte tipuri de vitamina C pentru ten se mai numara: 

  • ascorbil fosfat de sodiu, care se transforma in acid ascorbic dupa ce este aplicat pe ten. Mai putin intens decat acidul ascorbic, acesta prezinta totusi beneficii similare pentru ten, mai ales pentru cel sensibil
  • ascorbil fosfat de magneziu, care este una dintre cele mai stabile forma de vitamina C si una dintre cele mai hidratante, avand si proprietati antiinflamatoare. Poate fi folosit cu succes mai ales pentru tenul predispus la acnee si iritatii
  • ascorbatul de sodiu, care este mai putin eficient decat acidul ascorbic, dar mai stabil si mai putin iritant pentru ten
  • ascorbatul de calciu, care are proprietati hidratante, antirid si poate combate hiperpigmentarea. Cu un pH neutru, acesta nu irita tenul
  • palmitatul de ascorbil (vitamina C lipozomala), care este un derivat al vitaminei C solubil in grasimi. Este foarte des folosit in produsele de ingrijire a tenului, dar si in tratamente farmaceutice topice, deoarece este o forma stabila a vitaminei C. In plus, are avantajul ca nu irita pielea sensibila

Indiferent de forma de vitamina C pe care o alegi, trebuie sa stii ca toate au proprietati antioxidante, hidratante si stimuleaza productia de colagen. 

Cum sa incluzi vitamina C in rutina ta ingrijire a tenului

 

 

Pretioasa vitamina C este folosita in formule de ingrijire a tenului dintre cele mai diverse, de la cele antirid si antioxidante la cele de albire. Pentru a profita pe deplin de beneficiile vitaminei C, este recomandat sa alegi cu grija produsele pe care sa le folosesti pentru tenul tau, dar si sa fii consecventa, pentru ca rezultatele sa se mentina pe termen lung.

Produse de curatare

Pentru a elimina impuritatile si urmele de machiaj si a combate aspectul tern, alege un gel de curatare cu actiune blanda sau o apa micelara cu vitamina C, si foloseste-le in rutina de dimineata si de seara.

Ser cu vitamina C pentru ten (fiole cu vitamina C pentru ten)

Opteaza pentru o forma stabila de vitamina C, pentru a garanta eficacitatea acesteia. Poti folosi un ser cu vitamina C inca de la varsta de treizeci de ani, pentru a preveni imbatranirea prematura. Folosit dupa varsta de 50 de ani, serumul cu vitamina C poate ajuta la reducerea aspectului liniilor fine si al ridurilor, precum si al hiperpigmentarii.

Creme hidratante cu vitamina C

Alege o crema cu vitamina C pentru fata potrivita tipului tau de ten, pentru a mentine un bun nivel de hidratare si a sustine bariera cutanata. Pentru cea mai delicata zona a fetei, alege o crema de ochi special conceputa cu vitamina C, pentru atenuarea cearcanelor si a ridurilor. O crema de fata cu vitamina C si acid hialuronic este excelenta pentru hidratarea tenului.


⏩  Incearca Gelul hidratant Garnier Skin Naturals cu vitamina C si extract de lamaie, care hidrateaza in profunzime tenul. Are un efect revigorant si iluminator si poate fi folosit zilnic pe toate tipurile de ten 


Produse de protectie solara

Alege un produs de protectie solara cu vitamina C cu spectru larg, cu SPF de minimum 30, pentru a proteja tenul de radiatiile ultraviolete.

Masti cu vitamina C

Foloseste un astfel de produs o data sau de doua ori pe saptamana, daca vrei sa reduci aspectul petelor pigmentare si imperfectiunile cauzate de acnee. Mastile cu vitamina C mai sunt benefice pentru atenuarea ridurilor, sustinerea fermitatii, hidratare si protejarea tenului de daunele cauzate de razele UV si de poluarea atmosferica.


Atunci cand folosesti pentru prima data un produs cu vitamina C pentru ingrijirea tenului, este recomandat sa faci un test de tolerabilitate. Aplica o cantitate mica de produs pe o portiune de piele, de exemplu, in pliul interior al cotului, si asteapta 24 de ore pentru a vedea daca apar efecte secundare, precum roseata sau iritatiile. Daca nu apar astfel de manifestari, poti folosi produsul pe ten.

Cu ce ingrediente active poti combina vitamina C

 

 

In functie de rezultatele pe care vrei sa le obtii, pentru o eficienta si mai mare, poti combina vitamina C cu unul sau mai multe dintre urmatoarele ingrediente:

  • acidul ferulic - pentru combaterea imbatranirii premature a tenului, ambii compusi avand efecte antioxidante
  • acidul hialuronic - un ser cu vitamina C si acid hialuronic poate hidrata tenul in profunzime, ambii compusi activi fiind eficienti pentru retinerea apei in epiderma
  • acidul tranexamic - combinatia este eficienta pentru combaterea hiperpigmentarii
  • colagenul - pentru stimularea productiei de colagen natural din organism si, implicit, pentru reducerea aspectului ridurilor, combina vitamina C cu colagenul vegetal
  • vitamina E - pentru combaterea stresului oxidativ.

Ce combinatii de compusi activi si vitamina C este recomandat sa eviti

Combinarea vitaminei C cu anumite ingrediente active poate provoca aparitia iritatiilor si mancarimilor pe ten. Printre acesti compusi activi se numara: 

  • acidul glicolic - combinatia poate provoca uscarea excesiva a tenului si chiar aparitia petelor pigmentare. Pentru a evita aceste neplaceri, poti folosi un ser cu vitamina C pentru ten dimineata si acidul glicolic seara
  • acidul salicilic - folosite impreuna, pot provoca iritarea tenului. Foloseste fiole cu vitamina C pentru ten sau un serum cu acest ingredient dimineata si acidul salicilic seara
  • niacinamida - combinatia poate provoca aparitia eruptiilor cutanate, deci foloseste-le separat, vitamina C, dimineata, iar niacinamida, seara
  • retinolul - combinat cu vitamina C, poate cauza iritatii, mai ales daca ai tenul sensibil. Poti folosi un serum vitamina C dimineata si retinolul seara, pentru a profita de beneficiile ambelor ingrediente.

Vitamina C pentru ten - recomandari si contraindicatii

Vitamina C nu are contraindicatii, fiind potrivita pentru majoritatea tipurilor de ten. Unele forme de vitamina C pot fi, totusi, usor iritante pentru tenul foarte sensibil si cauza aparitia senzatiei de arsura, a rosetii, uscaciunii si a mancarimilor. In acest caz, sunt recomandate mai degraba creme hidratante cu vitamina C si nu serumuri, care au o concentratie mai mare. De asemenea, produsele cu vitamina C nu se aplica pe ten dupa un peeling, pentru a evita iritatiile.

Un ingredient foarte valoros, vitamina C te poate ajuta sa ai un ten proaspat si stralucitor daca o integrezi in mod inteligent in rutina zilnica de ingrijire. Pentru potentarea beneficiilor vitaminei C, combina produsele de ingrijire a pielii cu alimentele care contin acest ingredient activ, iar tenul tau nu va avea decat de castigat.

Sursa foto: Freepik


Resurse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605218/

https://www.mdpi.com/2072-6643/9/8/866

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9040897/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7802860/